Foto: Esmir van Wering
Foto: Esmir van Wering

Ingrid Witte, P&O Texel

Laatste ondernemersberichten
Heb je een vraag over ziekteverzuim? Wil je een uurtje sparren over het personeelsbeleid van je onderneming? Of zoek je een interim? Dan ben je bij P&O Texel aan het juiste adres. Ingrid Witte (49) is na vijfentwintig jaar ervaring in personeelszaken haar eigen onderneming gestart. Ingrid weet overal van op dit gebied: van een contract opstellen tot het begeleiden van ontslag van personeel en alles daartussen.

P&O Texel
P&O Texel is er voor bedrijven met één tot maximaal vijftig personeelsleden zonder eigen personeelszaken. Ingrid: “Als je als werkgever met een langdurig zieke werknemer zit, kom je daar niet zo gemakkelijk vanaf omdat er een stugge wetgeving achter zit. En deze wet verandert ook nog eens elk jaar. Op zo’n moment is het raadzaam externe hulp in te schakelen, om de situatie goed en snel op te lossen. Ik doe regelmatig aan bijscholing en lees de vakbladen, dus ik weet wat er speelt en wat de laatste ontwikkelingen zijn.” Een ondernemer kan bij P&O Texel ook aankloppen voor langdurige projecten of een interim-klus. “Het type bedrijf maakt niet uit; ik snap ook wat een akkerbouwer doet. Mocht ik het niet meteen vatten, dan kom ik daar gauw genoeg achter. En ik ben ook niet per se gebonden aan Texel”, aldus Ingrid.

Frisse blik
“Het is logisch dat je je als werkgever na verloop van tijd afvraagt: hoe moet ik nu verder met personeel? Of: wat kan ik nog anders doen voor mijn personeel? Ik kom op locatie om met een frisse blik kennis te maken met de onderneming. Zo zie ik soms dingen die een manager of eigenaar niet meer opvallen. Op de werkvloer wordt het DNA van een onderneming het beste zichtbaar. Met dit DNA en de langetermijndoelen en -wensen maak ik een beleidsstuk op, zoals bijvoorbeeld een huisreglement, en kan ik beoordelen of iemand bij het bedrijf past.”

Stevig netwerk

Ingrid Witte werkt alleen, maar heeft een stevig netwerk waar ze op kan terugvallen. “Mocht ik een arbeidsjurist nodig hebben, dan weet ik die zo te vinden. Een juridisch welles-nietesverhaal is namelijk niet mijn vakgebied. Dus wanneer het onverhoopt die kant op gaat, besteed ik het uit aan iemand die daar verstand van heeft. Zo ben ik ook wel weer: als ik iets niet kan, zeg ik het eerlijk.”

Kort en pittig
Geen fratsen voor Ingrid Witte. Zij is van het type kort en pittig, helemaal als het over haar werk gaat. “Je moet de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn”, zegt de nuchtere Koger. “Je kunt een personeelshandleiding het beste in één A4-tje samenvatten, want zo’n heel epistel leest toch niemand!”

Vastleggen
Als bedrijf met personeelsleden moet je je papieren goed op orde hebben, ook al is dat vaak niet het leukste onderdeel. Ingrid: “Vergelijk het met als je gaat trouwen. Ook dan moet je vastleggen hoe je de dingen geregeld wilt hebben als je gaat scheiden. Daar denk je liever niet over na, maar dat moet je wel doen. Zo is het ook met een arbeidsovereenkomst. Deze is bedoeld voor het moment dat werkgever en werknemer weer uit elkaar gaan. Daar staan de afspraken in waarop beide partijen kunnen terugvallen. Onderschat dit niet, want als werkgever sta je bij het ontbinden van een arbeidsovereenkomst vaak al met één-nul achter, als het geen drie-nul is.”

De bekende valkuil
P&O Texel is ook per uur inzetbaar, al is het maar voor één vraag. En dat is niet zonder reden. Ingrid legt uit: “een veelvoorkomende valkuil voor startende en kleine ondernemingen is dat ze te lang aanmodderen als ze ergens niet uitkomen. Je kunt veel beter meteen aan de bel trekken, op het moment dat er onenigheid is met een werknemer, dan bellen wanneer het is uitgegroeid tot een grote brand. Zolang het smeult, ben je misschien met twee uurtjes klaar. Maar met een uitslaande brand ben je zo tien uur aan het blussen voordat alles weer geklaard is. Mijn advies: bel liever één keer te veel dan één keer te weinig. De teller begint echt niet meteen te lopen. Zodra dit wel het geval is, geef ik dat vooraf aan. Dus wil je dat ik de papieren kom checken of dat ik meekijk of je op de goede weg zit met je personeelsbeleid? You name it, bel me gerust.”

P&O Texel - Ingrid Witte
T: 06-53398566
E: potexel@outlook.com
Lindedin: www.linkedin.com/in/ingridwitte/