De winnaars met gedeputeerde Jelle Beemsterboer; geheel links Texelaar Vincent Lap
De winnaars met gedeputeerde Jelle Beemsterboer; geheel links Texelaar Vincent Lap Foto: Provincie Noord-Holland

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vincent Lap is een toekomstversneller

Algemeen

Vincent Lap van Tuinderij Texel uit Den Hoorn is in de afgelopen week door de provincie uitgeroepen tot Toekomstversneller. Daarvoor werd hem een cheque van 5000 euro aangereikt door gedeputeerde Jelle Beemsterboer.

Lap dankt de eer aan zijn actie ‘Adopteer het Texelse landschap’, die hij een jaar geleden in gang zette. Hij zaaide aan de Rommelpot duizend vierkante meter eigen land in met inheemse bloeiende planten, om de insecten een handje te helpen. Sympathisanten die ook iets aan de biodiversiteit willen doen, werd het mogelijk gemaakt voor vijftien euro een vierkante meter van deze grond te adopteren. Dat werd een groot succes; zowel Texelaars als gasten van het eiland gingen hierop in en dit jaar breidt Lap het areaal uit. Op de website www.tuinderijtexel.nl kan een stukje van het bloemenveld worden geadopteerd of aan iemand cadeau worden gedaan. De prijs is gebaseerd op de kosten van zaaizaad en verzorging. Certificaathouders mogen ook zelf een bosje bloemen komen plukken. Het perceel wordt niet bespoten en er worden geen meststoffen uitgereden.

Groen kapitaal

Met deze wedstrijd Toekomstversnellers wil Groen Kapitaal, een netwerkplatform van de provincie, inwoners op een creatieve manier bij de thema’s uit het Provinciaal Programma Landelijk Gebied betrekken. In dat PPLG staat beschreven hoe de provincie het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond wil houden. Voor de toekenning van de titel Toekomstversneller werd de provincie opgedeeld in vijf regio’s. Er werden 51 ‘groene initiatieven’ ingezonden en door een jury beoordeeld. Van de vijftien geselecteerde Topideeën gaven de initiatiefnemers op 3 april een korte presentatie. Lap kwam uit de regio ‘Wadden, Kop van Noord-Holland en West-Friesland’ als de beste tevoorschijn. Behalve het bedrag van 5000 euro krijgen de winnaars ondersteuning bij promotie en mogen ze gebruik maken van een netwerk, waarmee ze hun idee verder tot uitvoering kunnen brengen. Op de website van Groen Kapitaal worden de winnaars van Toekomstversnellers en hun plannen nauwlettend gevolgd.