Nicol Schermer (links) en ict-medewerker Alan Badakhesh
Nicol Schermer (links) en ict-medewerker Alan Badakhesh Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Texel4Trading

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Twee jaar geleden was Nicol Schermer met zijn bedrijf Texel4Trading ook in beeld in deze rubriek. Sindsdien is er heel wat gebeurd op het gebied van duurzame energievoorziening. “Door de ontwikkelingen van de laatste tijd is iedereen is daar nu wel op gefocust”, aldus de ondernemer. Destijds had hij op de waterbuffer van De Texelse, de golfbaan bij De Krim, net het tweede drijvende zonnepark in Nederland opgeleverd. Het eerste lag al sinds 2015 op het waterbassin van de Everstekoog. En er komen er meer van in de komende tijd.

“Het is een zeer actueel thema geworden”, vertelt hij. “Vorig jaar hield directeur Iwan Groothuis van De Krim een presentatie voor golfclubs uit het hele land. Toen was juist bekend geworden dat in Brabant en Limburg geen grondwater meer mocht worden gebruikt om de golfbanen te bevloeien. En hier op Texel lag de oplossing daarvoor: een waterbassin met zonnepanelen. Die zonnepanelen hebben een dubbelfunctie, want daardoor verdampt er veel minder water en kun je dat dus beter vasthouden. Het scheelt 18.000 liter op een zonnige dag. Inmiddels is bij De Krim een tweede bassin aangelegd en komt er ook een drijvend PV-park. Met wat daar straks ligt zou je een dorp ter grootte van De Cocksdorp van stroom én water kunnen voorzien.” Bijkomend voordeel van drijvende zonneparken is dat zich aan de onderkant van de installaties waterplanten en mosselen kunnen hechten, waardoor een nieuw biotoop voor allerlei flora en fauna ontstaat.

Fileprobleem

Een ander veelbesproken onderwerp is de zogenaamde netcongestie, het fileprobleem op het elektriciteitsnet, dat zich hier in het noordelijk deel van het eiland laat gelden. “We zijn daar met een interessante ontwikkeling bezig”, vertelt Nicol (links op de foto met zijn naaste medewerker, ict’er Alan Badakhesh). Het is de bedoeling dat De Krim over een eigen netwerk gaat beschikken. Nog altijd wel aangesloten op de publieke voorziening, om daarop terug te kunnen vallen als dat nodig is. Op het vakantiepark van De Krim wordt een aantal chalets vervangen en de nieuwe zullen worden uitgevoerd met PV-installaties met accusystemen. “Daarvan hebben we er al twee jaar een aantal draaien in woningen en ze blijken goed te werken. Wat we nu gaan doen is de accu’s van de nieuwe chalets met elkaar verbinden, zodat ze stroom van elkaar kunnen gebruiken. Dus heb je geen netbelasting. Het is uniek in Europa en het is mooi dat De Krim Texel daarvoor het podium biedt. Het is ook iets waar we naartoe zouden willen: stroom opwekken en buren die van elkaar stroom kunnen gebruiken.”

Fietspad

Aan de Westerweg verwerkte Texel4Trading ruim twee jaar geleden zonnecellen in een stukje van het fietspad. Een proef die werd genomen in samenwerking met de gemeente. Doelstelling hiervan was met dit geheel in Nederland geproduceerde product geen inbreuk te maken op de natuur en de omgeving van Texel en energie op te wekken middels bestaande infrastructuur, waarbij het product achteraf wordt aangebracht. Gebleken is al dat de fietsers er geen last van hebben. “De bovenlaag is niet gesleten, wel is er intern wat slijtage maar dat is niet van belang voor de verkeersveiligheid”, legt Nicol uit. De constructie blijkt zelfs hufterproof te zijn. “Het was niet de bedoeling, maar er is geprobeerd ze met een hamer kapot te slaan en er gaten in te boren, maar ze blijken daartegen bestand te zijn.”

Tussen de molens

Texel4Trading is als enig Nederlands bedrijf uitgekozen om mee te werken aan een aantal projecten voor duurzame energie in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld aan Fieldlab Green Economy Westvoorne van TNO, waar in het Oostvoornse Meer door drie partijen een drijvend zonnepark werd aangelegd. Een vervolg daarop is de mogelijke aanleg van drijvende zonnepanelen in de windparken op zee, tussen de molens. Voor de grootschalige energiebehoefte op de Maasvlakte zijn andere oplossingen noodzakelijk. “Als je ziet wat daar nodig is, ga je serieus nadenken over kernenergie. Op dat gebied hebben de ontwikkelingen hier vijftig jaar stilgelegen. Of anders aan energie uit waterstof. Met windmolens en zonneparken ga je een eind komen maar door de elektrificering van onze maatschappij gaan we het daarmee niet redden”, stelt Nicol. Een van de projecten in het buitenland, waaraan hij werkt, is een proef met een drijvend zonnepark op een zoutmeer bij Marseille.

Binnenshuis

Zelf zonlicht opvangen en de energie zelf gebruiken. Er is stucpleister als verwarming met een plus- en een minpool, verwerkt in twee strippen in het stucwerk. Zo kun je je huis verwarmen zonder dat dit ruimte in beslag neemt. En voor besparing op het energieverbruik heeft Texel4Trading ook nog wel een paar ideeën. “In onze kindertijd hadden we thuis nog een kolenkachel, maar sindsdien zijn veel mensen terecht blij geworden van de centrale verwarming. Een nadeel daarvan is nu, dat je er je hele huis mee verwarmt, terwijl dat niet altijd nodig is. Dat zou beter gedoseerd kunnen worden en dat kan ook. Voorbeelden van simpele oplossingen zijn er genoeg, bijvoorbeeld door een verwarmingsspiraal in je radiator te monteren. Efficiënt omgaan met je zelfopgewekte stroom is van groot belang. Schakel je apparatuur uit want dan gebruik je geen stroom. Helaas is in veel gevallen stand-by het nieuwe uit.”

Tijd nodig

In 2030 wil Texel energieneutraal zijn en in dat vooruitzicht moeten er nog wel wat slagen worden gemaakt. En die tijdsdruk houdt ook een zeker risico in, vindt Nicol. “Er worden nu heel snel keuzes gemaakt, waardoor de nieuwe technieken niet de tijd krijgen om volwassen te worden.”

Texel4Trading
Langeveldstraat 8, De Cocksdorp
T: (0222) 760009
E: info@texel4trading.nl
I: www.texel4trading.nl

Het bassin met zonnepanelen bij De Krim en het kleinere nieuwe daarachter