Bevrijdingsdag 2023; veteranen rijden Oosterend uit
Bevrijdingsdag 2023; veteranen rijden Oosterend uit Foto: aangeleverd

Texelse veteranen gaan bevrijdingssoep uitdelen

Historie

Op zondag 5 mei is het bevrijdingsdag. Met een grote hoeveelheid oude legervoertuigen wordt dan gewoontegetrouw een rondrit over Texel gemaakt. In ieder dorp delen Texelse veteranen gratis bevrijdingssoep uit. De rondrit begint om 11.00 uur bij groepsaccommodatie De Zilvermeeuw aan de Randweg in De Koog.

De route die wordt gereden voert via De koog (dorpshuis en dorpsplein) naar het LOMT, daarna gaan de wagens door naar De Cocksdorp, Oosterend, Oudeschild, Den Hoorn en van daar door de Dennen naar de Groeneplaats in Den Burg, waar ze ongeveer 15.00 uur verwachten aan te komen.

Gratis soep

Onderweg wordt in alle dorpskernen gratis vrijheidssoep uitgedeeld aan iedereen die dat wil. In dorpshuis De Hof in De Koog wordt de vrijheidssoep binnen geserveerd als vrijheidsmaaltijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op de Groeneplaats blijven de legervoertuigen ongeveer een uur staan en is uitgebreid de tijd is om met de eigenaren en meerijders in gesprek te gaan. Wie wil weten waar de wagens zijn of gratis soep wil halen, kan afstemmen op Radio Texel via FM 106.1. Een verslaggever van Radio Texel rijdt mee met de stoet voor een rechtstreeks verslag en geeft door hoe laat ze waar zijn. Belangstellenden kunnen tijdens de pauzes al hun vragen stellen aan de bestuurders van de voertuigen.

Mochten er nog mensen zijn met een oude legermotor, -auto of -vrachtwagen (mag ook van na de Tweede Wereldoorlog zijn) die het leuk vinden om ook mee te rijden, dan kunnen zij zich aanmelden bij Hans Bergamin, tel. 06-29263744, e-mail hansbergamin@hotmail.com of even voor 11.00 uur op 5 mei aansluiten bij de Zilvermeeuw.