Een typische en kwetsbare strandbroeder: de dwergstern
Een typische en kwetsbare strandbroeder: de dwergstern Foto: archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Waddenvogelfestival naar mijlpaal

Natuur

In De Cocksdorp wordt zaterdag en zondag het Waddenvogelfestival gehouden. Dit wordt ieder jaar in het tweede weekeinde van mei georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en Nationaal Park Duinen van Texel. Er zijn allerlei activiteiten, waarvan de revenuen naar een goed doel gaan. Dit jaar is dat de bescherming van kustbroedvogels. De organisatoren verwachten met de opbrengst een mijlpaal te bereiken.

Het festival is bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars en heeft verschillende onderdelen. Op het Waterplein wordt zaterdag een Bird Fair gehouden, een markt voor vogelaars, vanwaar ook excursies worden gegeven. Bij het Vogelinformatiecentrum aan de Kikkertstraat is op beide dagen een verrekijkershow. En dan is er natuurlijk de Texel Big Day, waarvoor groepjes vogelaars 24 uur de tijd krijgen om op het eiland zo veel mogelijk vogelsoorten te ontdekken.

Krachten gebundeld

Het tweede weekeinde van mei is niet zomaar gekozen. Het is de tijd van het jaar waarin veel vogels nog op trek zijn, de broedtijd is aangebroken en er zijn nog wat late wintergasten op het eiland te zien. “In 2009 organiseerden we voor het eerst een Vogelkijkdag, met de bedoeling mensen meer van de natuur te laten genieten”, vertelt Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel. “Iedereen die serieus naar de natuur heeft gekeken, gaat er anders mee om. Het Nationaal Park had een soortgelijke dag en in 2015 besloten we de krachten te bundelen door er één festival van te maken en daar een goed ‘vogeldoel’ aan te verbinden; bijvoorbeeld vogelkijkpunten, beschermende maatregelen of ondersteunen van onderzoek.”

Horen is scoren

De Texel Big Day is naar een voorbeeld uit Israël, waarvan de kust net als die van Texel aan een belangrijke vogeltrekroute ligt. “Daar heet het Champions of the Flyway”, weet Plomp. “24 uur vogels kijken en geld bijeenbrengen voor een goed doel. En het is duurzaam, natuurlijk; je kunt het lopend doen of per fiets, niet gemotoriseerd. Met Erwin van der Linde hebben we geregeld dat er elektrische fietsen beschikbaar zijn om het hele eiland rond te kunnen rijden. Die 24 uur is wel met een knipoog, maar er zijn er die echt een etmaal op pad zijn om de wedstrijd te kunnen winnen. Maar er zijn ook mensen bij die voor de lol deelnemen en er ‘s morgens en ‘s middags een paar uurtjes voor op pad gaan. Maar inderdaad, er wordt dus ook in het donker gevogeld. Je moet niet alleen kunnen kijken, maar ook luisteren. Horen is scoren.”

Kuifkoekoek

Ieder jaar wordt geprobeerd records te breken. Het aantal getelde vogelsoorten binnen een etmaal staat op 156; dat lijkt lastig te verbreken, maar de voortekenen zijn gunstig. Vorige week werd in de Slufter nog een kuifkoekoek ontdekt, een nieuwe soort voor Texel, nummer 403. Er is geen gemeente in Nederland waar zo veel soorten zijn aangetroffen. Had die vogel niet beter een weekje kunnen wachten? “Ja, misschien wel”, lacht Plomp, “maar een verrassing kan zich altijd voordoen in de natuur.” Overigens is de kuifkoekoek ook deze week nog in de omgeving van De Cocksdorp gezien. Het is een vogelsoort die broedt in Zuid-Europa, Turkije en Afrika en af en toe naar onze streken verdwaalt. Het Texelse exemplaar is het dertigste dat ooit in Nederland is gezien.

Mijlpaal

Het tweede wedstrijdelement betreft het geldbedrag, dat de teams meebrengen. Welke groep het hoogste bedrag meeneemt naar de Big Day, wordt beloond met de Gouden Veer. Het record in dat opzicht staat op € 4026,-. Hoe dan ook: één mijlpaal wordt in ieder geval bereikt, verzekert Plomp, namelijk die van het totaal van alle jaren bij elkaar. “Het ziet ernaar uit dat we de honderdduizend euro gaan overschrijden. Dat zou een geweldige mijlpaal zijn. We zijn hard op weg om dat te halen. Er hebben zich vijftien teams aangemeld, die in herkenbare shirts over het eiland gaan.”

Vogelkrant

Om de aandacht op het festival te vestigen, is dit jaar voor het eerst een Vogelkrant samengesteld, die vandaag met deze krant huis-aan-huis wordt verspreid. “Ik vond het leuk dit samen te stellen, in plaats van de jaarlijkse advertenties. In het najaar gaan we het nog een keer doen, als we hier het Dutch Birding Weekend hebben. Dat is in oktober.” De Vogelkrant is ook gratis te verkrijgen bij de TESO, in het gemaalhuisje aan de dijk in De Cocksdorp, bij de Wadwachters op de Schorren en bij de vogelwachtersposten in de Slufter en bij de Geul.

Zie voor meer informatie over het evenement www.waddenvogelfestival.nl.

Marc Plomp toont het eerste exemplaar van zijn Vogelkrant