Afbeelding

De wereld van de ondernemer: Zonnebloem Texel doet goed en dankbaar werk

Advertorials

Met de begeleiding van gehandicapte ouderen doen vrijwilligers van de Zonnebloem goed en dankbaar werk. Maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken, want door vergrijzing houdt de Texelse afdeling anders op te bestaan. “Wij zijn er voor mensen met een lichamelijke handicap, voor wie de gewone dagelijkse dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Met persoonlijke aandacht zorgen we ervoor dat ze niet in een sociaal isolement komen”, legt voorzitter Ria Bosken uit. 

Samen met penningmeester Anneke Raven-van der Schans en secretaris Lina Bruijn vormt Ria al jaren het bestuur en de harde kern van Zonnebloem Texel. Ze vertellen enthousiast over hun werk, dat vooral bestaat uit het geven van persoonlijke aandacht. “We brengen mensen een bezoek en doen samen een spelletje, maken een wandeling of gaan eens winkelen. Net wat de gast wil.”

Gezellige dingen

Anneke vult aan: “Gewoon, gezellige dingen. Er kan een hoop. Els Huisman maakt eens per maand met een groepje op een scootmobiel een rondje over het eiland. We verrichten alleen geen huishoudelijke werkzaamheden.” Lachend: “Laatst vroeg iemand of we zijn schuurtje wilden opruimen. Dat doen we niet.” Daarnaast verzorgt de Zonnebloem uitjes. In een niet eens zo ver verleden gingen bussen vol oudere Texelaars naar Friesland, Limburg of zelfs België of Duitsland. Ze werden begeleid door verpleegkundigen en vrijwilligers, waarbij elke deelnemer een persoonlijke ‘assistent’ had. “Al die hulp was hard nodig. Je moet niet vergeten dat mensen die met ons meegaan allemaal afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator”, vertelt Ria.

Op vakantie

Met een gevoel van weemoed kijkt ze op de vakanties terug. “Vroeger kon er veel meer. De landelijke organisatie van de Zonnebloem bracht toen nog een reisgids uit. Je kon kiezen uit allerlei reizen, zelfs naar Turkije. Dat gebeurt niet meer. Alle uitstapjes moeten worden georganiseerd door de lokale afdelingen. Voor ons is er veel meer werk bijgekomen. Probleem is ook dat er op Texel geen geschikte bussen meer zijn voor rolstoelen.” Gelukkig behoren niet alle vakanties tot het verleden. Ria: “In september kunnen we weer een midweek gebruikmaken van het Tesselhuus. Onze gasten eten en slapen daar. Het programma is nog een verrassing, maar we maken elke dag een uitstapje.” Lina: “Vorig jaar zijn we onder meer naar Ecomare en museum Waelstee in De Waal geweest. En we hadden een avondje met El Kortenhoeven en Gerrit Terwindt, die sketches en liedjes deden in Texels dialect. Meestal hebben we ook een lunch in café De Slufter. Erg leuk is dat we worden gesteund door allerlei Texelse sponsors.”

Jubileum

Zonnebloem Texel bestond in 2021 vijfendertig jaar. “Door corona konden we ons jubileum toen niet vieren, maar dit jaar gaan we dat zeker wel doen”, vertelt Ria. “Op zaterdag 8 oktober hebben we vanaf tien uur een gezellig uitje op Vakantiepark De Krim. Alle vrijwilligers van nu en uit het verleden zijn welkom. Ze moeten zich wel vóór 20 september even opgeven bij mij.” Genoeg om naar uit te kijken dus. Maar zorgen hebben de dames ook. Anneke: “Zonnebloem Texel leunt nog altijd op een flinke groep vrijwilligers. Het grootste probleem is dat veel van ons zelf ook al bijna tachtig zijn. In juni zijn we naar een concert in theater De Blinkerd in Schoorl geweest. Ik begeleidde iemand die net zo oud was als ikzelf.”

Nieuwe aanwas

Het bestuur is daarom naarstig op zoek naar nieuwe aanwas, ook van kandidaat-bestuursleden. Na ruim vijftien jaar actief te zijn geweest voor de Zonnebloem – eerst als verzorgende IG, daarna als voorzitter – heeft Ria te kennen gegeven binnenkort te stoppen. Anneke en Lina willen nog wel even doorgaan. Lina: “Maar we kunnen het niet met z’n tweeën, dus er moet in ieder geval een opvolger voor Ria komen.” Ria: “Het klinkt misschien een beetje somber, maar als wij stoppen en er komt niemand bij, dan gaat de stekker eruit.” Anneke: “Het geld dat we hebben gespaard gaat dan naar de landelijke organisatie. Dat verdwijnt dus naar de overkant.” Ze hebben goede hoop dat het zover niet zal komen, al was het maar omdat het erg leuk is om vrijwilliger te zijn. Ria: “Het is zulk dankbaar werk.” Anneke: “Je leert mensen kennen en komt daarbij soms echt in een andere wereld.” Lina: “Het belangrijkste vind ik dat je mensen blij maakt. Onze gasten genieten er echt van.”

Geen tijd?

Het argument geen tijd te hebben om vrijwilligerswerk te doen, vinden ze niet sterk. Ria: “Bij de Zonnebloem hoef je heus niet elke week te helpen. Af en toe is ook al leuk.” Anneke: “En als je van spelletjes houdt, dan kan dat ook gewoon ’s avonds na je werk.” Nieuwe vrijwilligers – of wie overweegt dat te worden – kunnen terecht bij Ria, tel. 0222-315848, riabosken@hetnet.nl. Zij is ook contactpersoon voor de high tea voor gasten in De Buureton in Den Burg op vrijdag 7 oktober vanaf 14.00 uur én voor de jubileumviering voor (oud-)vrijwilligers op De Krim op zaterdag 8 oktober vanaf 10.00 uur.

Raboclub Support

Tot slot wijzen de dames nog even op de actie Raboclub Support. “We zouden het leuk vinden als leden van de Rabobank op Zonnebloem Texel stemmen. Extra inkomsten zijn altijd welkom. Daarmee kunnen we de prijzen voor onze activiteiten laag houden en daarmee voor iedereen toegankelijk.”

Tekst: Joop Rommets, foto: Jeroen van Hattum/Texelse Courant