Gabrielle in de sloot
Gabrielle in de sloot Foto: Ecomare

Weblog Ecomare - Opgevist uit de sloot

Natuur

Wat een avontuur was het! Steeds als ik de tien kleine eendenkuikens bij ons in de opvang zie, denk ik er weer aan hoe ik ze ploegend door de sloot heb gevangen. Met laarzen vol water en mijn telefoon in de gevarenzone in mijn broekzak. Wat ontzettend fijn dat we ze uiteindelijk allemaal te pakken hebben gekregen en ze nu in onze opvang kunnen opgroeien!

Eend overreden

Moedereend dacht dat het een goed idee was de Pontweg over te steken met haar tien pullen achter zich aan. Dat werd haar fataal: ze werd overreden. Caroline Blom zag het gebeuren en zette meteen haar auto aan de kant. Terwijl zij ons belde, kwamen haar dochter en twee vriendinnen in actie. De meiden voorkwamen dat de pullen ook de weg op zouden gaan, door ze in de sloot te jagen en daar te houden. Heel goed gedaan!

Het water in

Na het telefoontje ben ik met onze stagiaire Noemi in de auto gesprongen. Schepnet en transportkist mee, laarzen aan. Toen ik de diepte van de sloot peilde met het net, dacht ik dat ik het droog zou kunnen houden. Maar nee, de sloot was een stuk dieper dan de hoogte van mijn laarzen! Jammer dan, de eendjes moesten gered.

Gevangen

Noemi keek vanaf de kant waar de eendjes waren en ik ging er met het schepnet achteraan. Wat zijn ze snel! Ze doken steeds onder water en verstopten zich in het riet. Ik geloof dat ik wel een uur door die sloot heb lopen baggeren. Uiteindelijk hadden we er acht te pakken. Voor het geval we toch een pulletje hadden gemist, heb ik de dode moedereend aan de slootkant gelegd. Als een pul zijn moeder zou zoeken, zou hij in elk geval niet de weg op gaan.

Ecomare helpt

Caroline ging de volgende dag terug om te kijken of ze nog een pulletje kon vinden en trof er twee in de sloot. Die zijn door mijn collega Yerko opgehaald, met een waadbroek dit keer. Caroline was er positief door verrast, dat wij ook voor jonge eendjes in actie komen, wat voor ons vanzelfsprekend is. Sowieso zijn wij er voor alle wilde dieren van Texel die hulp nodig hebben. Alleen kunnen we ze niet altijd komen halen. Dus of je nou een verzwakte meeuw ziet of een klein egeltje zonder moeder: bel vooral! We zijn via tel. (0222) 317741 altijd bereikbaar.

Door dierverzorger Gabriëlle van der Schaaf