Simone en John Betsema in de vernieuwde werkplaats
Simone en John Betsema in de vernieuwde werkplaats Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Bets Fietsen

Advertorials

Bij Bets Fietsen wordt volgende week zaterdag open huis gehouden. Voor de tweede keer in vijf jaar is het pand aan de Vlamkast verbouwd en daarbij is het aanzienlijk uitgebreid. John en Simone Betsema hebben nu de beschikking over een aparte werkplaats en opslagruimte voor de verhuurfietsen. In de winkel is daardoor meer ruimte ontstaan om de fietsen te etaleren.

“We moesten op een gegeven moment overgaan tot containeropslag en zoiets is niet bevorderlijk voor de fietsen. Ook hadden we meer ruimte nodig om alle reparaties uit te kunnen voeren”, legt John uit. De uitbreiding van honderd vierkante meter bestaat uit twee verdiepingen; beneden werkplaats en boven opslag.

Hobby werd beroep

Wat begon in een schuurtje is uitgegroeid tot een mooi bedrijf voor de verkoop, verhuur en reparatie van fietsen. Met Bets Fietsen hebben John en Simone van Johns hobby hun beroep gemaakt. Van oorsprong is John visserman en hij werd daarna medewerker aan boord van de Pelagia, een onderzoeksvaartuig van het NIOZ. In zijn vrije tijd deed John aan mountainbiken. Hij sleutelde zelf aan zijn fietsen en ging dat ook voor anderen doen. In 2007 begon hij in een schuurtje aan de De Houtmanstraat. Al na een paar jaar werd dat te krap en daarom werd in 2010 aan de Heemskerckstraat een ruimte gehuurd. Sinds 2019 heeft Bets Fietsen de beschikking over een eigen pand aan de Vlamkast. Dat is nu dus uitgebreid naar de plek waar de containers stonden.

Snelle service

Het bedrijf heeft een enorme vlucht genomen. De vraag naar fietsen is nu eenmaal groot, door de introductie van de e-bikes in vele variaties. “We zitten hier aan een haven, waar veel schepen komen met passagiers die fietsen willen huren”, legt hij uit. Een van de sterke punten is dat op de reserveringspagina van de website van Bets Fietsen ook kan worden gereserveerd voor een enkele dag, waar andere bedrijven uitgaan van minimaal twee dagen. Een andere eigenschap, waarmee Bets Fietsen zich onderscheidt, is de snelle service. “Als je hier op vakantie bent en meerdere dagen op je fiets moet wachten, als die gerepareerd moet worden, is dat niet fijn. Vooropgesteld dat de onderdelen voorhanden zijn willen we graag dat je je fiets hier binnen 24 uur nadat je hem hebt gebracht, kunt ophalen; liefst nog op dezelfde dag.”

Familiebedrijf

Bets Fietsen is een echt familiebedrijf. Ook dat wordt hier als een pluspunt gezien. “Je hebt hier altijd een vertrouwd gezicht voor je en wordt hier met kennis van zaken te woord gestaan”, zegt John. Hij en Simone hebben drie dochters – Denise, Esmée en Inge – die elk op een manier bij het bedrijf betrokken zijn. Denise doet op wereldniveau aan veldrijden en wordt door John begeleid en ondersteund. Esmée was tot voor kort in het bedrijf actief en is daar kortgeleden opgevolgd door echtgenoot Eise, die John terzijde staat in de werkplaats. Inge en haar Vlaamse echtgenoot Victor Vandebosch komen binnenkort vanuit België naar Texel om daar hun bouwbedrijf voort te zetten. Victor heeft tijdens de verbouwing van Bets Fietsen het timmerwerk voor zijn rekening genomen en zal zich tijdens de open dag ook presenteren.

Merken

Bij Bets Fietsen zijn allerlei e-bikes te koop, variërend van gewone fietsen en tandems tot bakfietsen waarin vijf kinderen kunnen worden meegenomen. Er bestaan veel merken, maar de Betsema’s hebben zich geconcentreerd op vier: Trek, Advanced, Orbea en Bikkel. “Merken met aandrijfsystemen van Bosch, Shimano en Panasonic”, legt John uit. “Van die Chinese merken kreeg ik slapeloze nachten, met al die verschillende softwareystemen.” Op de sportafdeling staan mountainbikes te kust en te keur. ‘Bets’ is gecertificeerd Shimano-specialist, waar het elektronische versnellingen en hydraulische remmen betreft. Ook is er een webshop met Texelse fietskleding. “Daarmee rijden ze tot in Tasmanië”, weet John. “Vakantiegangers zijn gek op dingen met TX erop en als ze hier een shirtje hebben gekocht, bestellen ze thuis vaak nóg wat.”

Wereldpodium

John mag een achtergrond hebben als visserman en schipper, maar over zijn technische kwaliteiten in het fietswezen mag niet geringschattend worden gedaan. Hij heeft intussen een aardige staat van dienst opgebouwd. “Ik trek al jaren met Denise door Europa als chauffeur en mecanicien en van paralympisch kampioen Larissa Klaassen – ook een Texelse, red. – heb ik voor de Spelen in Rio de tandem opgebouwd. Ik heb dus als mechanieker al een aantal keren het wereldpodium gehaald, zou je kunnen zeggen. We ondersteunen Denise waar we kunnen. Voor mij is het prettig dat het crossseizoen begint als bij ons de ergste drukte eraf is.”

Bezoekers krijgen op zaterdag 11 mei de gelegenheid diverse fietsen uit te proberen. Het open huis duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn allerlei speciale aanbiedingen en van 14.30 tot 17.00 uur is er een Meet & Greet met Denise. Wie dat wil kan met haar op de foto en ze deelt handtekeningen uit.

Bets Fietsen
Vlamkast 14a, Oudeschild
T: (0222) 312184
E: info@betsfietsen.nl
I: www.betsfietsen.nl

!