Afbeelding

Een avontuur met goede afloop

Natuur

Vorige week zaterdag hebben mijn collega Jarco en ik een bijzonder avontuur beleefd. We hebben een volwassen mannelijke grijze zeehond bevrijd van zes vishaken die in zijn huid vastzaten. De haken waren verbonden met een lijn die om zijn nek, voorflippers én achterflippers zat. Hij was dus behoorlijk verstrikt geraakt!

Verstrikt

Waarschijnlijk wou de zeehond makrelen van de haak eten, maar hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om zich zo te verstrikken in de vislijn, is een raadsel. Het was wel duidelijk dat hij er nog niet zo lang mee rondzwom, want er waren geen ontstekingen te zien rond de wonden. Hij zou er alleen zonder hulp nooit vanaf zijn gekomen, dus het was een enorm geluk dat hulpstrandvonder Hans Eelman zag dat hij in de problemen was.

Hulptroepen

Als een zeehond een heel stuk net met zich meesleept, wat ook wel eens gebeurt, dan is het niet moeilijk om te zien wat er aan de hand is. In dit geval was het echter een dunne nylon visdraad met kleine haken. Heel knap dat Hans het heeft gezien! De zeehond lag op de Razende Bol, de zandplaat tussen Texel en Den Helder. Toen Hans ons belde om te komen, moesten we dus wel eerst vervoer regelen. Gelukkig is de KNRM altijd bereid te helpen en rukten ze ook dit keer meteen voor ons uit. Echt super!

Op de Razende Bol

Jarco en ik hebben een wetsuit aangetrokken, de vangbenodigdheden verzameld en zijn naar Oudeschild gegaan. Daar lag de Cornelis Dito van de KNRM al klaar voor vertrek. Ondertussen wachtte Hans met zijn vrouw in de buurt van de zeehond. De zeehond was inmiddels hun richting op gezwommen en lag op een goed bereikbare plek aan de rand van het water. Terwijl Jarco en ik op hem afliepen met twee grote netten, sloten de mannen van de KNRM de weg naar het water af. Als zo’n dier het water in duikt, is je kans hem te helpen namelijk wel verkeken.

Adrenaline

Het kostte nog de nodige moeite om de zeehond te fixeren. Een volwassen mannelijke grijze zeehond weegt dan ook zeker meer dan 200 kilo. Uiteindelijk ben ik bovenop hem gaan zitten terwijl het net werd vastgehouden door de mannen van de KNRM. Jarco heeft tussen de mazen van het net door de haken verwijderd en alles losgemaakt. Zo’n geslaagde actie vol adrenaline maakt je hele week goed. Werken als dierverzorger bij Ecomare is bepaald geen saaie baan!

Door dierverzorger Hilde Smit