Foto’s: Eva Groot
Foto’s: Eva Groot

Taste of Asia: eten alsof je in Azië bent

Laatste ondernemersberichten
Er waren eens drie vrouwen uit Maleisië, die de eetcultuur van Azië naar Den Burg brachten... Het klinkt als een sprookje, maar lunchen of dineren bij Taste of Asia kan je echt even in een droomwereld brengen. Dat komt wellicht door de luxe, Aziatische uitstraling van het interieur. Of misschien door de 91(!) verschillende gerechten die op het menu staan. Maar zeker door de hartelijkheid en gastvrijheid van de zussen Yoke en Ling en vriendin Lin, zoals dat in de Maleisische cultuur zit ingebakken. Een verrijking voor Texel.

Sinds mei van dit jaar openen Joke, Ling en Lin dagelijks de deuren van restaurant Taste of Asia op de Groeneplaats. Yoke: “We wilden eigenlijk een maand eerder opengaan, maar het pand was dusdanig verouderd dat er meer tijd voor nodig was. Alles moest gecontroleerd en grotendeels vervangen worden. En alle horecavergunningen moesten opnieuw worden aangevraagd bij de gemeente. Dat krijg je met een pand met een geschiedenis.” Met een opgefrist interieur hebben deze Maleisische vrouwen daar vakkundig mee afgerekend. Binnen is het alsof je in Azië op vakantie bent. Van een horecabedrijf mag je verwachten dat je vriendelijk wordt geholpen, maar bij Taste of Asia is het gastvrijheid in het kwadraat. Lin en Yoke, bijna in koor: “We zijn geen twintig meer. We doen het omdat we het leuk en gezellig vinden.” Yoke: “Ik heb meer dan dertig jaar horecaervaring. Ik hoef geen keiharde carrière meer te maken, die tijd heb ik gehad. In andere steden zouden we met een nieuw restaurant het hele jaar door hard moeten werken. Maar op Texel is het in het laagseizoen rustig. Dat is voor ons, op onze leeftijd, ideaal. Nu kunnen we met z’n drieën op vakantie als we dat zouden willen. Of lekker van het eiland genieten, want juist omdat we er zo dol op zijn, besloten we hierheen te verhuizen.”

All you can taste
Indisch, Maleisisch, Japans, Thais, Koreaans en natuurlijk Chinees: op de menukaart staan 91 verschillende gerechten, waaronder ook sushi. Deze wordt à la minute klaargemaakt, wat uniek is op Texel. Volgens de Aziatische traditie krijg je van één gerecht een bord vol, als volwaardige maaltijd. Bij Taste of Asia is er het all-you-can-eat-concept. Dit is meestal een synoniem voor ongegeneerd veel bunkeren voor weinig geld, maar bij Taste of Asia hebben ze hier een culinaire twist aan gegeven. Je kunt de tapas-achtige gerechtjes in je eigen tempo bestellen. En vervolgens worden ze aan je tafel geserveerd. Doordat de porties kleiner zijn, kun je er meerdere proeven. Op die manier kun je én je favoriete gerecht bestellen en ook nog andere, nieuwe dingen uitproberen.

De kingsize (afhaal)kaart
Yoke was thuis de oudste en hielp haar grootmoeder en ouders al van jongs af aan in de keuken. Ze heeft de passie voor koken letterlijk met de paplepel meegekregen. Yoke: “In Maleisië is het eten uitgesproken gekruid. Onze gerechten maken wij veel milder, zodat we de smaak kunnen versterken naar de voorkeur van de gasten.” Sommige gerechten vragen meer tijd dan andere. Babi pangang, stoof- en draadjesvlees en sauzen worden bijvoorbeeld voor twee à drie dagen gemaakt, zodat de smaken goed tot hun recht kunnen komen. Maar de meeste gerechten worden bij bestelling klaargemaakt, zoals loempia’s, roerbakgerechten en sushi. Die zijn juist last-minute bereid het lekkerst.

De menukaart is in het Nederlands, Duits en Engels. En speciaal voor wie haast heeft (bijvoorbeeld om de boot te halen) en voor kleine eters is er de à la carte-menukaart. Andere mogelijkheden zijn de afhaal (aan de zijkant van het pand aan de Zwaanstraat) en de cateringservice.

Over gastvrijheid gesproken
Restaurant Taste of Asia biedt ruimte aan maar liefst 160 gasten. Het interieur heeft een luxe uitstraling. En niet op de minste plaats door de verlichte spiegels met Aziatische afbeeldingen in de muren, plafond en bar. Heb je een familie- of bedrijfsfeest? Speciaal voor grote groepen is er een aparte eetkamer, geschikt voor ongeveer tachtig personen. En voor groepen vanaf 15 personen wordt je bestelling (overal op Texel) thuisbezorgd. En je kunt ook gebruik maken van de cateringservice.

Yoke: “Er komen regelmatig mensen die de boot moeten halen of geen tijd hebben om van alles te proeven. Daar spelen we op in, doordat je ook in korte tijd echt iets lekkers kunt eten. We proberen zoveel mogelijk in de wensen van onze gasten te voorzien.” Lin vult aan: “We kregen op een gegeven moment veel vraag naar grote loempia’s, die hadden we niet. En dus zijn we die gaan maken en staan ze nu op de kaart.”
De vrouwen praten even in hun eigen taal tegen elkaar en even later wordt er een schaal met sushi neergezet. Het laten proeven, is hun beste troef. De sushirijst is lekker smeuïg en de nori zacht, in plaats van droog en plakkerig. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je niet meer anders.

P.s.: Over gastvrijheid gesproken: na het interview geeft Ling een bakje met extra sushi mee voor thuis. En als vervolgens blijkt dat het regent, wordt er een paraplu te leen aangeboden.

Taste of Asia
Groeneplaats 12, Den Burg | T: (0222) 365 308

Dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Foto’s: Eva Groot
Afbeelding
Afbeelding