Foto: Henk Cornelissen
Foto: Henk Cornelissen

Van Zuilen Dier en Kado

Laatste ondernemersberichten
Ze was nog maar achttien jaar, Alysa van Zuilen (links op de foto), toen ze een dierenspeciaalzaak begon. Dat is nu zes jaar geleden. Het was niet haar oorspronkelijke idee. “Nee, ik wilde graag leerkracht worden. De vooropleiding, tot onderwijsassistente, heb ik wel gedaan. Het leek me een heel leuk vak, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat het toch niet helemaal mijn ding was”, vertelt ze in de winkel aan de Parkstraat.

Om met dat laatste te beginnen: de winkel blijft daar. Er gaan wat geruchten over een verhuizing, maar die kloppen niet. Sterker nog, Van Zuilen Dier en Kado breidt uit door de bovenverdieping erbij te nemen met leuke voorwerpen voor kat en hond. Want daarin heeft Alysa zich gespecialiseerd en er zijn op dat gebied veel ontwikkelingen. “Het was lange tijd genoeg als je een mand neerzette, maar tegenwoordig moet die passen bij het interieur. En de voerbakken moeten ook passen bij de andere spulletjes in huis.”

Katten en honden
Dus zijn er boven - met ingang van de komende week - allerlei manden, huisjes, krabpalen en andere benodigdheden te vinden. “In dit pand was hiervoor ook een dierenspeciaalzaak gevestigd onder de naam Pet’s Place, maar die was gesloten”, vertelt Alysa, zelf een hondenliefhebber. “Het leek mij leuk daar ook een dierenwinkel te beginnen, samen met mijn zus, maar zij is al vrij snel gestopt. In eerste instantie hadden we hier ook dieren te koop – knaagdieren, bijvoorbeeld – maar daar stond ik zelf niet helemaal achter, dus daar ben ik mee opgehouden en daarna ben ik me gaan specialiseren in benodigdheden en cadeauartikelen voor katten en honden.”

Liefhebbers
Alysa (24) groeide op in Oudeschild maar woont tegenwoordig in Den Burg. Sinds haar zus met de winkel stopte draait ze de zaak met een medewerker. In oktober werd dat Petra Hurkmans (rechts op de foto). Zij helpt twee dagen in de week. Daarnaast leidt zij een speurhondenschool. “We zijn allebei hondenliefhebber en houden bij wat er te koop is. We hebben heel wat diploma’s en certificaten en blijven cursussen en workshops volgen om op de hoogte te blijven. Wij vinden dat je verstand moet hebben van alles wat je verkoopt.” De artikelen zijn waar mogelijk uit natuurlijk materiaal gemaakt. Dat geldt ook voor de voeding en de snacks, die er voor dieren worden aangeboden. “Er zit goed vlees in het voer, bijvoorbeeld, en een hoog percentage; niet allerlei toegevoegde troep. Daarnaast hebben we hebben ook vers vlees in de diepvries.

Trillen tegen teken
Het assortiment is breed en met zorg en liefde samengesteld, zegt Petra. Achter de toonbank is de dierenapotheek, met middelen tegen vlooien, teken, stress en wagenziekte. En wat helpt tegen parasieten hoeft niet altijd uit een potje of flesje te komen. Sinds kort zijn er ook halsbanden met kraaltjes, die trillen als de hond beweegt, wat over het hele lichaam van het dier door de teek of vlo kan worden gevoeld. “En daar houden die beestjes niet van. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten. Ze gaan als warme broodjes. We hebben ze ook voor onze eigen honden. Deze nieuwe halsbanden zijn er van verschillende merken, maar we maken ze ook zelf, als het in de winkel wat rustiger is. We staan nooit niks te doen.”

Net even anders
“Er zijn veel bezoekers van het eiland die honden meenemen. Daarom hebben we een hele lijn met speeltjes van: een meeuw, de vuurtoren, zeehondjes. Speciaal voor het strand hebben we sluitinkjes waar geen zand in kan komen. Dat is wel fijn als de hond even in het water wil rennen. Met letterkralen kunnen we de naam van de hond erin verwerken, maar we bedrukken het materiaal ook. Niet alleen met de naam van de hond, maar bijvoorbeeld ook met ‘Texel’. Zo zijn we net even anders dan normaal. Toeristen vinden dat leuk; het is echt een rage aan het worden.”

Van Zuilen Dier en Kado heeft ook een webshop, waar artikelen kunnen worden besteld.

Van Zuilen Dier en Kado

Parkstraat 24, Den Burg
T: 06-29305844
E: dierenspeciaalzaakvanzuilen@gmail.com
I: www.vanzuilendierenkado.nl

Website Van Zuilen Dier en Kado: https://www.vanzuilendierenkado.nl/