Foto: Edwin Boering
Foto: Edwin Boering

‘t Zilte Friethuys pop-up proeflokaal

Laatste ondernemersberichten
Ze liepen al een hele tijd met het idee: friet van de zilte bodem van Texel. Monique Meijer, initiatiefneemster (rechts op de foto): “De grond van het eiland is de allerbeste basis voor fantastische friet. We vonden het zo zonde dat de horeca op het eiland zijn frieten van het vasteland haalt.” Met dat idee ontstond ’t Zilte Friethuys. “We hoopten dat de horeca ook iets in onze plannen zou zien. En toen kwam de coronacrisis. Die gooide alles ‘on hold’, maar bood uiteindelijk ook heel leuke kansen.”

Alles stond begin dit jaar klaar. De initiatiefnemers achter ’t Zilte Friethuys vonden het perfecte stukje land op Texel waar een aardappelboer zich ontfermt over ‘hun’ frieten. Een plek waar land met zee samenkomt. Waar de aardappelen zelf gerooid, gesneden en gebakken worden. Monique: “Vanuit onze productie-unit in Oudeschild zouden we dit jaar al gaan leveren aan de horeca op het eiland en vanaf volgend jaar vanaf de Kogerweg, waar mensen dan kunnen kijken hoe de frieten worden gemaakt en een frietje kunnen proeven. We hebben daar namelijk een boerderij gekocht die we nu aan het verbouwen zijn. Dat was het plan, maar toen kwam Corona. We dachten toen: wat te doen? Alle restaurants gingen voor lange tijd dicht en alles stond op stil”. Vrienden Maik Kuipers, voormalig chef van het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, en zijn vrouw Stephanie, ook ondernemer (de andere twee personen op de foto) verbleven in de coronatijd op Texel. “In gesprekken ontstond het idee alvast vanuit ons restaurant Peek op de Gravenstraat een frietje met stoofvlees aan te bieden en te kijken of dat zou aanslaan. Dat werd een groot succes, mede door de Facebookpagina die Stephanie had opgezet. Het loopt nu zo goed, dat we besloten hebben er een gezamenlijk project van te maken. Alles stond al klaar in Oudeschild: machines, koelcellen, frituur en afzuigkappen voor de productie van de friet. We begonnen met één dag, toen twee, toen drie en met Pasen waren we vijf dagen open, maar dat was iets te veel. Sindsdien zijn we op vrijdag, zaterdag en zondag open.”

“Nu de restaurants weer open mogen, hebben we besloten om ons eigen restaurant om te zetten naar een Zilte Friethuys pop-up proeflokaal. Over een week of twee willen we open, als high-end snackbar eigenlijk. Je kunt hier champagne drinken en een frietje eten. Friet met stoofvlees, ribfingers of bijvoorbeeld steak tartaar. Het wordt laagdrempelig: lekkere gerechten met verse frieten geserveerd. Tevens kan men ook blijven afhalen. We zijn in één keer zo ongelooflijk snel gegroeid dat we een team van leuke jonge mensen hebben aangenomen die alles uitvoeren. We kijken er erg naar uit!”

Duurzaam en innovatief
De aardappels die ’t Friethuys gebruikt komen van Texelse boeren, Kees en Klaas Lap, uit de omgeving van Den Hoorn met de polders De Kuil, Hoornder Nieuwland en Prins Hendrikpolder en de poldergebieden van De Hemmer en Noord- en Zuidhaffel. Een authentiek Texels product. Monique: “Het telen van aardappels op de zilte eilandgrond is eigenlijk heel logisch. De verzilting versterkt de kwaliteit van het product en levert een écht Texels product. Eilandbezoekers proeven wat Texel te bieden heeft. Het is uniek, puur en blijft dichtbij. Wereldwijd is veel angst voor de verzilting van de grond. Wij willen laten zien hoe je dit juist in je voordeel kunt gebruiken. Het is de toekomst die naar meer smaakt.”

Unieke smaak
Monique: “Met in de aardappel al de natuurlijke smaak zijn toevoegingen overbodig. Het draait om het pure product. In het zuiden van Texel vonden wij een boer die de aardappels voor de friet zorgvuldig uitkiest. Tijdens het snijden zorgen we voor de perfecte dikte zodat de smaak het best tot zijn recht komt. Vol en ziltig. Met natuurlijke producten van het eiland, zoals zeewier en duindoornbes hebben wij een mengsel gemaakt die de unieke smaak nog versterkt. Voor wie nog meer van het eiland wil proeven.”

Ambacht
Verse friet van ’t Zilte Friethuys bestaat uit 100% pure aardappel en bevat geen conserveringsmiddelen, aroma’s of andere additieven. Alleen aardappels die op smaak zijn dankzij de elementen van de Texelse natuur. Monique: “We wassen, snijden en bakken de aardappelen voor op een temperatuur van 140 graden Celsius. Na het koelen zorgen we dat ze binnen 24 uur bij onze Texelse horecaklanten zijn. Zo voorzien we hen van het meest verse product. We leveren op dit moment aan Paal 12, De Smulpot, De 12 Balcken en De Steenenplaats in Den Burg; aan Bries 20, Pollo, Hotel Kogerstaete en Quinty’s
in De Koog; aan Het Cafeetje en Strendsend in Oosterend, aan Boutique Hotel Texel en aan De Krim.”

‘Zero waste’
Monique: “We doen niet aan verspilling. Ieder element van de aardappel wordt gebruikt en dan ontkom je er niet aan dat ’t Zilte Friethuys meer is dan alleen friet. Verspilling is zonde, vinden wij. Daarom verwerken we ook al het restafval dat overblijft na het maken van de friet (voor friet gebruik je maar 30% van de hele aardappel). De schillen die overblijven gaan we uiteindelijk in wodka verwerken met smaken van het eiland. De ‘mindere’ aardappelen verwerken nu al tot kroketjes in een nieuwe krokettenlijn. Het is puur en no-nonsense. We leveren deze nieuwe kroketten ook aan Stach in Amsterdam, omdat er vraag naar was. Dat zit in de Nieuwe Spiegelstraat, hartje Amsterdam en loopt heel goed. Binnenkort verkopen we hier aan de Gravenstraat ook die nieuwe lijn.”

’t Zilte Friethuys
Gravenstraat 3, Den Burg
T: 06-15615192
I: www.ziltefriethuys.nl
E: info@ziltefriethuys.nl

www.ziltefriethuys.nl: https://www.ziltefriethuys.nl/