Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot

Uitverkocht Film Food Event vol fijnproevers

Laatste nieuwsberichten
In Cinema Texel vond dinsdagavond het Film Food Event plaats. De bioscoop in Den Burg bood plaats aan 150 gasten en het evenement was dan ook uitverkocht.

De avond stond in het teken van restaurant Noma in Kopenhagen, dat vier keer is bekroond tot Beste Restaurant ter wereld. Twee documentaires met Noma in de hoofdrol, My Perfect Storm en Ants on a shrimp, werden tijdens het evenement afgespeeld. De avond werd georganiseerd door Puur Zsa Zsa Zsu Eventmanagement en Cinema Texel.

“Het was een fantastische avond met alleen maar positieve reacties”, vertelt Valerie Jongeneel van Puur Zsa Zsa Zsu. “De reacties die ik heb gehoord op de documentaires waren ook goed: de chef-koks kwamen enthousiast over de tips en technieken naar buiten; de andere gasten konden nu met eigen ogen zien wat het leven als chef inhoudt en wat de levensstijl van je vraagt.”

In de pauzes konden de bezoekers genieten van de gerechtjes die waren bereid door de chef-koks van Bij Jef, ’t Pakhuus, Vincent Eilandkeuken, Bos & Duin, Smakelijk & Meer, CharpFood.tx, Anneke’s Kitchen en de Texelse Chocolaterie. De gerechtjes waren geïnspireerd op Noma. Sommige koks voegden een Texelse twist toe aan hun creatie.

‘t Pakhuus en Bij Jef waren voor de eerste film aan de beurt en serveerden respectievelijk garnalen (‘Noma op sien Tessels’) en Noordzeekrab (met karnemelk, gemarineerde tomaat en een reductie van schaaldieren en steranijs). De garnaal die onderin het gerecht van ’t Pakhuus rondkroop, werd door de stoere fijnproevers naar binnen geschoven. “De garnaal komt ook terug in de documentaire”, vertelt Jongeneel. “’t Pakhuus wilde al enige tijd op deze manier een garnaal serveren; dit was de ideale gelegenheid.”

De tweede ronde was voor Bos & Duin (proeverij van biet, gevogelte en bessen van het eiland). Vincent Eilandkeuken serveerde na wederom een stukje documentaire een assortiment van skrei, paling en prei. Anneke’s Kitchen bereidde ‘East meets West’: sushi of een Aziatische T-bone van griet met dabu dabu relish, kokos, citroengras en chili, geserveerd met zoete maiscake. CharpFood.tx schotelde de gasten met het gerechtje ‘Aarde’ (schorseneren, kool, ossenstaart en eekhoorntjesbrood) voor. De Texelse Chocolaterie en Smakelijk & Meer (bonbon en een plateau met diverse lekkernijen) zorgden voor het nagerecht.

“Wat bijzonder was om te zien, was dat de chefs en gastheren en -vrouwen elkaar hielpen. Er was geen concurrentiestrijd, maar een mooie samenwerking.”

Het publiek prees de tijd van het jaar waarin het evenement werd georganiseerd. “In de stille tijd hebben de horeca-ondernemers het minder druk. Zij konden dus ook langskomen”, vertelt Jongeneel. Alle positieve geluiden hebben ervoor gezorgd dat er “zeker een vervolg komt” op het evenement. Het Film Food Festival werd voor de derde keer georganiseerd.
Bij sommigen gingen de levende garnalen er goed in. (Foto: Eva Groot)
Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot