Foto: Liesbeth Rijk
Foto: Liesbeth Rijk

TBO, Texelhopper en apotheek ‘Dementievriendelijk’

Laatste nieuwsberichten
Veertien medewerkers van TBO, de Texelhopper en de apotheek hebben de training ‘Dementievriendelijk’ gevolgd. De organisaties mogen zich nu Dementievriendelijk noemen.

Bart de Vries van TBO kijkt met plezier terug op de training: “Het was erg leuk, interessant, afwisselend en leerzaam. Wat er in de hersenen gebeurt en de gevolgen voor het gedrag van mensen met dementie was mij niet bekend. Ook wist ik niet dat er zo veel verschillende vormen van dementie zijn.”

Veel chauffeurs hadden al ervaring met dementie, gezien hun taak deelnemers van de dagbesteding van en naar het Ontmoetingscentrum bij het Maartenhuis en het Oppertje te brengen. De apothekersassistentes hebben zo nu en dan mensen aan de balie die zeggen de medicijnen niet ontvangen te hebben of die de uitleg over de medicatie niet begrijpen. Hoe ga je daar mee om? Zeker als er een rij staat, is het lastig hierover in gesprek te gaan.

“De mensen die de training verzorgden, waren deskundig en brachten het op een inspirerende manier. Daardoor werd de groep goed geactiveerd en uitgedaagd. Het verraste mij ook hoeveel kennis er in de groep aanwezig was er werden veel tips en trucs uitgewisseld. En de belangrijkste zin uit de training? ‘Maak oogcontact, heb geduld en wees je bewust van je uitstraling!’.”

Aan het einde van de training ontvingen de deelnemers een certificaat. De training werd georganiseerd door het Overleg Texel Dementievriendelijk, een overleg waarbinnen Geriant, Omring, de gemeente en Texels Welzijn samenwerken. Inmiddels zijn er al veel gemeenten, zorgpraktijken, bedrijven en horecagelegenheden in Nederland die een training volgden en het logo ‘Dementievriendelijk’ mogen voeren.