Foto: CBS
Foto: CBS

CBS: Vertrouwen inwoners Kop van Noord-Holland hoog

Laatste nieuwsberichten
Het vertrouwen in elkaar en in instituties is gegroeid in de periode tussen 2012 en 2017. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoeksinstituut onderzocht de staat van het vertrouwen in de medemens, in rechters, politie en leger, in banken, in grote bedrijven, in ambtenaren, in de pers, de kerken, de Tweede Kamer en de Europese Unie. In de Kop van Noord-Holland is dat vertrouwen relatief hoog: 61,8 procent vindt dat ze op hun medemensen kunnen vertrouwen. Zwollenaren zijn het meest goed van vertrouwen, daar stelt 71,5 procent met overtuiging zijn vertrouwen in anderen. In Oost Groningen is dat vertrouwen het laagst met slechts 51,7 procent.

66,6 procent van de inwoners van de Kop van Noord-Holland heeft vertrouwen in rechters, de politie en het leger. In de Tweede Kamer en de Europese Unie heeft 29,9 procent vertrouwen. Het politieke vertrouwen is het laagst in Oost-Groningen met 28,65. In de pers stelt 33,8 procent vertrouwen.

De banken krijgen in de regio weinig vertrouwen: 33,4 procent. In Noord-Overijssel is dat ruim 40 procent. Ook in ambtenaren is het vertrouwen lager dan in andere regio’s: 38,1 procent. In het Gooi en de Vechtstreek is dat het hoogst met 51,4 procent. Slechts 23,2 procent van de inwoners van de Kop van Noord-Holland heeft vertrouwen in kerken. In Noordoosten van Brabant is dat het laagst met slechts 20,4 procent. In Noord-Overijssel heeft maar liefst 48 procent vertrouwen in kerken.

Tussen bevolkingsgroepen zijn de verschillen groot, laat het CBS weten. Met name opleiding is onderscheidend, hoger opgeleiden hebben meer vertrouwen dan lager opgeleiden. Ook in leeftijdscategorieën zijn er verschillen: jongeren hebben meer vertrouwen dan de oudste leeftijdsgroep, behalve in kerken.