De waterspeelplaats in De Cocksdorp, een voorbeeld van een speelterrein. (Foto: Stichting Waterrijke Perspectieven.)
De waterspeelplaats in De Cocksdorp, een voorbeeld van een speelterrein. (Foto: Stichting Waterrijke Perspectieven.)

Poll: Zelf werk maken van rookvrije speel- en sportplekken

Laatste nieuwsberichten
Een rookverbod in en om sportvelden en op speelplaatsen: GroenLinks wil dat het college uitzoekt of en hoe dat te regelen is. Zij vroegen het college deze maatregelen mee te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening, die toch al aangepast moet worden vanwege het aanstaande verbod op het oplaten van ballonnen. Maar dat is niet mogelijk, laat het college weten. Daar biedt de wet op dit moment geen ruimte voor.

Wel werkt het Rijk aan het Nationaal Preventieakkoord. Dat moet na de zomer gereed zijn. Een van de maatregelen is dat schoolterreinen en –pleinen in 2020 rookvrij worden: een wetswijziging gaat dat verbod mogelijk maken. Gemeenten mogen alleen rookverboden opleggen met het oog op de volksgezondheid: in de openbare ruimte, in de horeca en op werkplekken. Waar de wet wel ruimte toe laat, zijn verboden met een ander doel dan de volksgezondheid. “Maar daarvoor is nu geen aanleiding aanwezig”, zegt het college.

Het college zegt dat eigenaren van sportaccommodaties en –terreinen wel zelf regels kunnen stellen: “Het is waarschijnlijk sneller en effectiever om het langs die weg te regelen. Dat gaan we onderzoeken en bespreken met de verenigingen die het aangaat en met de sportraad. Naar verwachtingen zullen de resultaten hiervan in de tweede helft van 2018 bekend zijn”.

Verbodsborden zullen er voorlopig dus niet komen op schoolpleinen en op de sportvelden en evenmin zal er gehandhaafd worden. Dat wil niet zeggen dat er onderling geen afspraken over gemaakt kunnen worden en dat sportaccommodaties en speelterreinen niet rookvrij kunnen worden. Men kan er ook elkaar op aanspreken.

Bent u bereid zelf werk te maken van rookvrije speelplekken, sportterreinen en schoolpleinen? En bent u ook bereid een ander daarop aan te spreken? De redactie is benieuwd naar uw mening. Stem deze week in de poll.