De copepod. (Foto: NIOZ)
De copepod. (Foto: NIOZ)

NIOZ-stagiaire vindt bijzonder beestje bij De Cocksdorp

Laatste nieuwsberichten
NIOZ-stagiaire Mei Nelissen heeft onlangs een bijzondere ontdekking gedaan in het lage water nabij De Cocksdorp: de 21-jarige biologiestudent vond een copepod - oftewel eenoogkreeftje - die mogelijk nog niet eerder waargenomen is.

“Eenoogkreeftjes leven in de gehele oceaan en zijn maar een halve millimeter groot. Ze zijn dus vrijwel niet te zien met het blote oog”, vertelt Nelissen. “Er zijn maar liefst 13.000 soorten bekend. Dat een nieuwe soort wordt ontdekt, is dus niet uitzonderlijk.”

“Wat we wel bijzonder vonden, is dat deze copepod zijn eieren ín zijn lichaam draagt, terwijl alle andere, tot nu toe beschreven soorten, hun eieren buiten het lichaam dragen. Hierdoor is onze sterke verwachting dat het om een nieuwe soort gaat.” Of dit daadwerkelijk het geval is, zal onderzoek de komende week uitwijzen.

“Ik vind het zelf ontzettend bijzonder om zo’n ontdekking te doen. Mijn doel als bioloog was om ooit een nieuwe diersoort te ontdekken, dat is nu behaald, dus ik kan op zoek naar nieuwe doelen. Wat ik verder heel bijzonder vind aan deze ontdekking is dat het in ondiepe, bereikbare wateren is gedaan, wat maar weer aangeeft hoe veel er nog te ontdekken en te onderzoeken valt - overal op de wereld”, besluit Nelissen.