Afbeelding

Texelfonds steunt speelschip en Walvisvaarders Huisje

Laatste nieuwsberichten
Het Texelfonds steunt een bewonersinitiatief in Oosterend voor de aanschaf van een speelschip voor het schoolplein van de Vliekotter met €2.000,-. Het Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn krijgt €1.500,- voor uitbreiding van de collectie.

Het speelschip voor de Vliekotter kost in totaal ongeveer €14.000,-. “De initiatiefnemers zijn nog druk bezig dit bedrag in te zamelen. Zo werden onlangs een fancy-fair en een loterij georganiseerd”, laat het Texelfonds weten. “De dorpscommissie heeft steun toegezegd en ook de plaatselijke middenstand is benaderd voor een bijdrage.” Het Texelfonds haalt de €2.000,- uit het IJspegelfonds, één van de deelfondsen.

Het ruim drie eeuwen oude Walvisvaarders Huisje heeft in 2016 en 2017 een grootschalige restauratie ondergaan en was in die tijd gesloten. Nu het huisje weer open is, wil de beheersstichting de collectie verder uitbreiden met materieel dat werd gebruikt bij de walvisvaart.

“Ook is er geld nodig om een verzameling schilderijen, pentekeningen en aquarellen in te lijsten. Tot slot staat een antieke scheepskist op het verlanglijstje. Deze is bedoeld om de rugtassen van bezoekers in te bewaren. Gezien het risico van beschadiging van het kwetsbare interieur is het niet wenselijk dat zij deze bij zich houden wanneer ze door dit rijksmonument lopen.” De €1.500,- van het Texelfonds komt uit het fonds Koninklijke NV TESO.