Genieten op het Dorpsplein; dit jaar hopelijk met mooier weer, al was het evengoed gezellig
Genieten op het Dorpsplein; dit jaar hopelijk met mooier weer, al was het evengoed gezellig Foto: Gerard Timmerman

Texel Culinair wordt ‘ode aan de kleur’

Algemeen

Texel Culinair zal dit jaar in het teken staan van Kleur. Dat werd in de afgelopen week door de organisatoren bekend gemaakt. Het jaarlijkse evenement in De Koog zal onder de titel ‘Ode aan de kleur’ worden gehouden op 27, 28 en 29 september. Het wordt de negentiende keer.

Met het thema Kleur worden de deelnemende chefs ertoe uitgedaagd hun creativiteit om te zetten in kleurrijke en innovatieve gerechten. Daarvoor gaan zo’n twintig chef-koks van Texelse restaurants met elkaar de culinaire strijd aan. Zij zullen tot het uiterste moeten gaan om het meest opvallende en smaakvolle themagerechtje te maken van zo veel mogelijk Texelse ingrediënten. “Kleur is een breed thema, wat van de chefs veel creativiteit vraagt”, aldus Miko Honingh, voorzitter van Texel Culinair. “We nodigen de deelnemers uit om te experimenteren met een palet aan kleuren in hun gerechten; bijvoorbeeld door het gebruik van kleurige kruiden, eetbare bloemen en de grote variatie aan groente en fruit van verschillende kleuren bezorgt ons een grote variatie aan vitaminen en mineralen. We zijn er heel benieuwd naar, waarmee de deelnemers ons gaan verrassen.”

Klaar terwijl u wacht

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan alleen Texelse restaurants deelnemen. Het is het grootste culinaire evenement van het eiland en trekt jaarlijks ongeveer 15.000 bezoekers, waarvoor de koks honderden kleine gerechtjes maken. De deelnemers maken elk drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Gasten van Texel Culinair kunnen in veel gevallen ter plekke zien hoe de gerechten worden samengesteld en bereid. De chef-koks geven uitleg over het gerecht en delen direct de beleving. Zo wordt een gerecht meer dan alleen het eten en op deze manier genieten bezoekers ‘op sien Tessels’ van een mooi, typisch Texels evenement.

Ook dit jaar worden de deelnemers beoordeeld door een deskundige jury, waarvan de leden op de zondag hun bevindingen bekend zullen maken voor de prijsuitreiking. Vorig jaar was restaurant Oudeland in De Koog de ‘overall-winnaar’.