Een sliert lopers over de Mokweg naar Den Hoorn
Een sliert lopers over de Mokweg naar Den Hoorn

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zondag Texel Halve Marathon, uitdagend parcours

Algemeen

Een uniek loopevenement met een nautisch karakter. Met deze ronkende woorden presenteren de organisatoren van de Texel Halve Marathon hun evenement aan het publiek. Met de start vanaf de TESO-boot en een passage over het strand mag het ook wel een treffende omschrijving worden genoemd.

Het parcours van de Texel Halve Marathon is gevarieerd en dat maakt het voor de lopers een uitdagende wedstrijd. Vanaf de start van de boot worden de deelnemers naar De Dennen geleid, vervolgens gaan zij door naar het strand om uiteindelijk te finishen op de Groeneplaats in het  gezellige centrum van Den Burg. Voor wie een halve marathon - 21 kilometer - te machtig is, worden in het bijprogramma ook nog de kwart en de een-achtste marathon op het programma.

Overkanters en eilandstarters

Dit jaar is de start vanaf de boot op zondag 24 september rond 12.25 uur. De Dokter Wagemaker vaart die dag om 12.00 uur weg uit Den Helder met aan boord de lopers deelnemers voor de 1/2 en de 1/4 marathon van de overkant. Om 12.25 uur klinkt het startschot, waarna de deelnemers en de eilandstarters samen van ‘t Horntje vertrekken.

1900 lopers door Den Hoorn

Tegelijkertijd gaan om 12.25 uur bij het dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn de lopers van de een-achtste marathon van start. Alle deelnemers - er worden er 1900 verwacht - gaan door het centrum van Den Hoorn, waarna de wegen van de verschillende categorieën scheiden. De halve marathon gaat bij Paal 9 het strand op en daarna naar het bos en de duinen bij Paal 15. De lopers van de kortere afstanden gaan naar Den Burg.

Aankomst

De eerste deelnemers van de kwart marathon arriveren naar verwachting rond 13.00 uur op de Groeneplaats en vanaf 13.30 uur wordt er uitgekeken naar de eerste lopers van de halve marathon. De finish is geopend tot 15.00 uur. Voor toeschouwers bieden de passerende lopers een mooi schouwspel. Vergeet niet hen aan te moedigen. Kijk voor meer informatie op texelhalvemarathion.nl.