Afbeelding
Foto: Marco Noppen

10 vragen aan Mats de Veij

Algemeen

In de schijnwerpers in onze ‘10 vragen aan’ staat dit keer Mats de Veij. Hij kreeg het stokje van Stella Vonck. “Mats is een goede vriend van mij. Hij doet autocross, autoracen en karten en kan je daar vast over vertellen.” Die verwachting kwam helemaal uit.

Wie is Mats de Veij?

“Ik ben vijftien jaar oud en geboren in Den Helder. Ik woon al mijn hele leven in Oudeschild, vlak bij de haven. Daar werk ik ook, bij snackbar Veronica. Mijn vader is Martijn, mijn moeder Diana. Broers en zussen heb ik niet, wel een hond. Ik heb dit jaar de mavo op OSG De Hogeberg afgerond. Na de zomer ga ik in Schagen de opleiding E-commerce doen. Daar leer je online ondernemen en krijg je ook les in het bouwen van websites. Mijn grootste hobby is autoracen. Ik voetbal ook, met vrienden in het team JO17-1 bij Texel’94. Ik zou eigenlijk stoppen, maar ga toch nog een jaar door. Op mijn twaalfde ben ik begonnen met autocrossen. Mijn vader heeft altijd stockcars gereden en ik ging al vroeg mee. Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid met het gevoel van snelheid en de geur van rubber en uitlaatgassen. Ik wist al snel zeker: dit wil ik ook! Twee jaar geleden ben ik gaan karten. Eerst alleen op Texel, maar na een halfjaar deed ik mee aan het kampioenschap viertaktmotoren.”

“De wedstrijden waren in het hele land, tot in Venray en Emmen aan toe. Een soort Nederlands kampioenschap. Er deden twintig tot vijfentwintig karts mee. In het eindklassement veroverde ik de derde plaats. Na dat eerste seizoen heb ik een snellere kart getest. Dat deed ik op aanraden van iemand die nu mijn coach is. Hij vond dat het tijd was om iets nieuws te proberen. Na nog geen kwartseizoen ben ik overgestapt naar de autosport. Ik was net vijftien geworden, oud genoeg voor een licentie om op circuits te mogen rijden. Ik doe mee aan de PTC Cup. Dat is de opstapklasse, voor kleine en gelijkwaardige auto’s, met een veld van ongeveer veertig coureurs. Hierna stroom ik verder door, naar de Mazda MX5. Het grote verschil is dat deze auto meer vermogen heeft en wordt aangedreven op de achterwielen. Meer uitdaging, zeg maar.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Dat is wel de kartbaan bij Den Burg. Daar is het allemaal begonnen. Elke zondagochtend trainen we daar en elke keer met dezelfde groep Texelaars. Het is een gezellige groep. Eerst drinken we met z’n allen koffie, daarna gaan we de baan op.”

Waar word je blij van?

“Van autoracen. Maar daar heb ik nu wel genoeg over verteld.”

Wat ergert je het meest?

“Wanneer er iets gebeurt en mensen daarop steeds terug blijven komen. Ik vind dat je iets moet oplossen. En daarna ga je weer door.”

In welk ander land zou je het liefst willen wonen?

“Ik blijf het liefst op Texel, in ieder geval in Nederland. Ik heb hier alles. Elk jaar een keer op vakantie is genoeg. Ik ben al wel op veel plekken geweest. We zijn net met ons gezin in Oostenrijk geweest en staan nu op een camping in Hongarije. Hier gaan we de Grand Prix van Hongarije kijken. Dat wordt de eerste Formule 1-race die ik live zie. Mijn opa en oma wonen in Portugal, daar gaan we regelmatig heen. Een paar jaar geleden zijn we met de kerstvakantie naar Dubai geweest. Dat was veruit de meest bijzondere bestemming.”

Welk boek, welke film en welke muziek wil je ons aanbevelen?

“Boeken lees ik niet echt. Films kijk ik wel graag, vooral documentaires over bekende mensen. Erg leuk en interessant was die over autocoureur Michael Schumacher. Ik luister ook veel muziek. Op de fiets heb ik meestal mijn oordopjes in. Ik luister dan naar mijn eigen afspeellijst. Daar staan vooral zomerse nummers op, voor het strandgevoel. Het genre is house.”

Wie is je grote voorbeeld in je leven?

“Dat is mijn vader. Vanaf het moment dat ik er was, heb ik elke race gezien die hij heeft gereden. Ik bewonder zijn manier van rijden, daar heb ik altijd tegenop gekeken. Ik wilde net zo goed worden als hij. Of beter.”

Welke beroemdheid of bekende persoon zou je graag eens ontmoeten?

“Dat is in ieder geval iemand uit de racewereld. En het liefst Lewis Hamilton, zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. Hem zou ik nog liever ontmoeten dan Max Verstappen. Hoewel Max nu wereldkampioen is, vind ik Hamilton nog steeds de grootste.”

Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit?

“Als het goed is, heb ik dan mijn opleiding afgerond en heb ik een baan bij Texeler, het bedrijf van mijn vader. In welke functie weet ik nog niet. In ieder geval iets met contacten met klanten en leveranciers. Ook wil ik nog een stapje hoger in het racen. Mijn droom is mee te doen aan de Porsche Cup of BMW Cup. Dat is wel een dure hobby. Je moet er de capaciteiten voor hebben, maar het ook kunnen betalen. Daarvoor moet je goede sponsors hebben. Toen ik met autocrossen begon, heb ik samen met mijn vader een eigen auto gebouwd en zelf sponsors gezocht. Nu zit ik bij een team – DAT Racing – dat al sponsors heeft. Maar mijn grootste sponsor is Texeler.”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?

“Ali Smit, de keeper van Texel’94 1 in de zaal. Een alleskunner, ik ben benieuwd wat hij allemaal te vertellen heeft.”

Tekst: Joop Rommets, eigen foto 

Mijn droom is mee te doen aan de Porsche Cup of BMW Cup.