Tessa Krijnen-Betsema gooit het over een andere boeg
Tessa Krijnen-Betsema gooit het over een andere boeg Foto: Yessica Haker

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan Tessa Krijnen-Betsema

Algemeen

Na jarenlang op en neer reizen tussen Texel en haar werk in Alkmaar, besloot Tessa Krijnen-Betsema (35) het onlangs over een andere boeg te gooien. Binnenkort opent ze Depot 33, een nieuw winkelconcept in het centrum van De Koog. Hiermee gaat voor Tessa de langgekoesterde wens om voor zichzelf te beginnen in vervulling. Goede vriend Sander de Haan was nieuwsgierig naar haar verhaal en wij ook!

Wie is Tessa Krijnen-Betsema? 

“Ik ben geboren op Oost. Niet lang daarna zijn mijn ouders verhuisd naar de Oostkaap om te gaan wonen op Byron, de boerderij van mijn grootouders. Hier heb ik mijn jeugd doorgebracht. Ik ben getrouwd met Jacob Krijnen en samen hebben we twee kinderen, Vinz (5) en Mace (2). Na jarenlang werken aan de overkant, open ik binnenkort mijn eigen winkel in De Koog. Het wordt een conceptstore voor het hele gezin, waar je in een ontspannen sfeer kleding en allerlei mooie items voor elk interieur kunt vinden. Ook komt er plek waar je even koffie kunt drinken en midden in de zaak staat een grote glazen kas met flexplekken die ik wil verhuren aan zzp’ers in de creatieve sector. Zo komen werken, winkelen en ontspannen samen onder één dak.”

Hoe ziet je CV eruit?

“Na het behalen van mijn vmbo-diploma verhuisde ik op mijn zestiende naar Friesland om ‘fitness health & management’ te studeren aan het CIOS. Toch zag ik mezelf na het afronden van mijn studie niet de hele dag in een sportschool staan. Ik ging daarom ‘small business en retail management’ studeren in Amsterdam. In de laatste twee jaar van deze opleiding liep ik stage bij het Europese hoofdkantoor van kledingmerk O’Neill in Warmond. Dat beviel zo goed, dat ik er naast mijn studie kon blijven werken. Na drie jaar bij O’Neill ging ik terug naar Texel om samen te wonen met Jacob. Bij Agu in Alkmaar, een producent van fiets- en regenkleding, vond ik een baan dichter bij huis. Als productmanager was ik verantwoordelijk voor productontwikkeling. Eén van mijn opdrachten destijds was regenkleding weer hip te maken. Het was ontzettend gaaf, een regenjas helemaal opnieuw te ontwikkelen. Heel leerzaam ook, omdat je werkelijk overal bij betrokken bent; van marktonderzoek tot techniek en van marketing tot het inkopen van de juiste stoffen. Allemaal zaken waar ik nu als zelfstandig ondernemer veel baat bij heb.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“In het bos is het altijd lekker! Elke zaterdagochtend loop ik met een groepje hard in het bos en ik ga er ook graag heen met de kinderen.”

Waar word je blij van? 

“Ik ga er graag op uit. Mijn moeder, mijn zus en ik zijn echte globetrotters. We vinden het heerlijk om op citytrip te gaan. We hebben samen al veel steden bezocht waaronder New York, Lissabon en Rome. Omdat Jacob en ik allebei gek op voetbal zijn, gaan wij wel eens op voetbaltrip. We zoeken dan een stad uit en gaan tijdens ons verblijf naar een voetbalwedstrijd. De laatste keer zijn we in Sevilla naar een wedstrijd geweest tussen de plaatselijke FC en Celta de Vigo. Met het gezin vind ik het heerlijk om naar de zon te vliegen of een weekendje weg in eigen land te combineren met een bezoek aan een dierentuin of pretpark.”

Wat ergert je het meest? 

“Over het algemeen sta ik positief in het leven. Het enige waar ik me oprecht aan stoor is de weinig constructieve manier waarop de overheid omgaat met de visserij. Jacob is visserman en heeft met de TX19 zijn eigen bedrijf. Het is stuitend om te zien in welke bochten hij zich telkens weer moet wringen om te voldoen aan allerlei wetgeving.”

Welk boek, welke film en welke muziek beveel je aan?

“Ik kijk graag series, maar dan wel samen met Jacob. Spaanse series als La Casa de Papel en La Reina del Sur (Queen of the South) zijn favoriet. Omdat Jacob om de week thuis is, moet ik soms een week wachten voor ik verder kan kijken. Dat soms best lastig met al die cliffhangers. Maar stiekem vooruit kijken doe ik nooit!”

Wie is het grote voorbeeld in je leven?

“Mijn ouders - Tiny en Gerrit-Jan Betsema - zijn twee hardwerkende mensen met een positieve levensinstelling. Mijn moeder heeft 44 jaar lang als kraamverzorgster gewerkt en past nu veel op onze kinderen. Mijn vader is timmerman en heeft een eigen duikbedrijf. Een paar jaar geleden dook hij de inmiddels wereldberoemde 17e-eeuwse jurk op. Van mijn ouders heb ik geleerd dat je bij tegenslagen nooit bij de pakken neer moet gaan zitten.”

Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit? 

“Dan hoop ik dat mijn winkel een doorslaand succes is en dat alle ideeën die nu nog in mijn hoofd zitten of op papier staan in het concept zijn verwerkt. Verder hoop ik dan een goede balans gevonden te hebben tussen mijn gezin en eigen bedrijf. Dat zal nog wel even zoeken zijn, maar over vijf jaar moet ik dat wel uitgevogeld hebben toch?”

Wat is je vroegste herinnering? 

“Als kind genoot ik van het leven en de vrijheid op de Oostkaap zo vlakbij de Waddenzee. Mijn vader was altijd druk en als jong meisje trok ik veel met hem op. Ik was een jaar of zes, toen ik met mijn vader meeging op een sleepboot om in de haven van Oudeschild palen te zetten. Mijn moeder had me dik aangekleed en vond het allemaal erg spannend, maar ik vond het juist machtig!”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?

“Yessica Haker is grafisch ontwerper en heeft een eigen bedrijf. Tot voor kort werkte ze ook parttime bij de kinderopvang maar die baan heeft ze opgezegd om bij mij in de winkel te komen werken. Verder heeft ze ook een plekje in de glazen kas waar wij samen ideeën kunnen uitwerken. Ze is creatief en ik vind het stoer dat ze het avontuur met mij aan durft te gaan.”

Tekst: Pepijn Dros