‘We gaan op de oude voet verder, met een frisse start op een nieuwe plek’
‘We gaan op de oude voet verder, met een frisse start op een nieuwe plek’

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

De Wereld van de Ondernemer: Chocolaterie Smidt

Advertorials

Sinds begin deze maand is Chocolaterie Smidt te vinden op een nieuwe locatie! Het familiebedrijf van Martin, Joke en Laura Smidt, dat voorheen in de Waalderstraat was gevestigd, is verhuisd naar de Slotskolk in Oosterend. “We zaten er al een hele tijd aan te denken om te verhuizen, omdat onze vorige locatie erg klein was. We kregen een huurconflict, dus werd het tijd om te gaan. We zijn er tot nu toe al heel blij mee, hoe het uitpakt! De ruimte die we hier hebben in Oosterend is vier keer zo groot. We hebben alles ingericht met de ervaring en kennis die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan”, aldus Martin. 

“De panden liggen op Texel niet voor het oprapen. We waren al een tijdje zoekende en hadden al op verschillende plekken gekeken. Toen zag mijn zus dat dit pand leeg stond en daarom zijn we gaan kijken. We genieten ervan dat we zoveel ruimte hebben. We hebben nu alle werkzaamheden van elkaar gescheiden. Een spoelkeuken, het airbrushen, de werktafels en de machines staan allemaal apart van elkaar en dat werkt fantastisch. We lopen elkaar niet voor de voeten en hebben een grote opslag, dus dat is heel fijn.”

Omslag

Vanuit een pand midden in het hartje van Den Burg naar een bedrijventerrein in Oosterend; het lijkt een hele omslag. Joke vertelt: “Dat is natuurlijk ook zo. En het was ook best een gok, want je weet niet hoe druk je het dan gaat krijgen en of mensen je wel weten te vinden. Maar het zal je verbazen, we hebben het hier nu al drukker dan we het in Den Burg hadden. Daar kwamen veel toeristen die kleine aankopen deden. Dat kostte ons veel tijd, dus stond ik continu in de winkel en kon ik Martin niet helpen.” 

Gerichtere klanten

Martin: “De planning was dat we hier veel meer tijd zouden hebben om te produceren en niet zo veel met de verkoop bezig zouden zijn. Maar we stonden ervan te kijken, want toen we nog aan het schilderen waren, kwamen er al mensen vragen of we al open waren. De klanten die we nu in de winkel krijgen komen veel gerichter naar onze winkel toe en komen niet alleen maar even binnen kijken omdat ze er langslopen.”

Familiebedrijf

De familie Smidt krijgt het druk dus, maar dochter Laura helpt een aantal middagen in de week in de zaak. “Dat deed ze vroeger ook al, maar ze is er even tussenuit geweest omdat ze 3 kinderen heeft gekregen. Inmiddels is ze er weer dagelijks te vinden. Het is heel erg fijn dat ze er is en dat we dit samen als familie kunnen doen.”

Bonbons met schapenmelk

Alle bonbons in Chocolaterie Smidt worden gemaakt met verse schapenmelk, een unicum in het land. “We wilden een bonbon maken die écht Texels is. Daarvoor gebruiken we van alles wat op het eiland groeit en bloeit. Veel mensen denken dat bonbons op basis van schapenmelk heel anders smaken, maar dat is niet zo. Anders waren we daar al lang mee gestopt. Mensen vinden juist dat de smaak beter uitkomt, omdat de bonbons gemaakt zijn zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen”, laat Martin weten. Hij gaat wekelijks naar Boerderij De Veen om verse melk te halen en het product wordt daarmee meteen bereid. Zo vers als het maar kan dus! Joke: “We zijn heel bewust bezig met de versheid van onze producten. Onze bonbons kun je het beste niet langer dan een maand bewaren. Ze bederven niet; zelfs na drie maanden zijn ze nog goed, maar de smaak neemt dan wel af. Mensen zijn zuinig met een doos bonbons. Maar ik zeg altijd: ‘Ik heb liever dat je volgende week nog een keer komt en de kwaliteit proeft, dan dat je een heel grote doos meeneemt en die een maand wegzet.’“

Buitenlandse bestellingen

“We krijgen klanten van over de hele wereld, zo hadden we laatst klanten uit Brazilië in de winkel en hebben we chocolade gestuurd naar Moskou. Het gebeurt voor de feestdagen voor de Duitsers heel veel, dat we bestellingen opsturen”, laat Joke weten. Martin: “De Duitsers waarderen dat we lokale producten leveren en vinden het niet erg om daarvoor te betalen.”

Nieuwe ontwikkelingen

“We hebben sinds kort een nieuwe Texelse Nacht-reep, in samenwerking met Stokerij Texel. We hebben daarin hun nieuwe honingdroplikeur verwerkt. Sinds we buren van elkaar zijn werken we nog meer met elkaar samen. De Texelstroom is al één van onze hardlopers, die hadden we ook eerst in bonbonvorm en nu in een reepvorm. We blijven altijd wel in ontwikkeling, wat dat betreft. Maar we gaan eigenlijk ook gewoon op de oude voet verder, met een frisse start op een nieuwe plek.”

Voor genodigden vieren Martin en Joke hun opening op 3 juni. Voor de klanten is er een speciale actie: vanaf 5 juni t/m 30 juni krijg je 15% korting op een bonbondoos vanaf 250 gram.


Chocolaterie Smidt 

Slotskolk 10A, Oosterend

I: chocolaterie-smidt.nl

E: info@chocolaterie-smidt.nl

T: 06 - 22376222

Tekst: Elisabeth Waverijn, eigen foto