Afbeelding
Foto: Joop Rommets

Wasstraat Rentenaar

Advertorials

Omdat ook steeds meer Texelaars hun auto tegenwoordig via internet kopen, werd de showroom bij Garage Rentenaar in Den Burg te groot. Ben Rentenaar maakte van de nood een deugd en bouwde een deel van de ruimte om tot wasstraat.

Wanneer we Ben spreken, is hij druk met de laatste werkzaamheden. “De kunststof wanden moeten nog worden geplaatst en de deuren moeten erin. En op de gevel komt een bord. Daarna kunnen we naar de officiële opening toewerken. Dat wordt ergens half september.” 

In de praktijk is de wasstraat al een paar weken open. En naar tevredenheid. “Het moet nog wat groeien, maar we hebben al flink wat aanloop.” Dat zijn collega’s van Graaf Spuiterij elders in Den Burg net ook een nieuwe carwash hebben geopend, ervaart Ben niet als probleem. “Dat bijt elkaar niet. Er zijn auto’s genoeg op het eiland voor twee wasstraten. Ik had zelf ook een abonnement bij Graaf, maar het was er altijd druk. Als er een rij stond, reed ik door. En ik zal niet de enige zijn geweest.”

Autoverkoop via internet

De bouw van de wasstraat in zijn bedrijf is een gevolg van de veranderende wereld van de autoverkoop. “Er staan hier nog wel auto’s in de showroom, maar er worden nog maar weinig proefritten gemaakt. Nieuwe auto’s worden steeds meer via internet gekocht. Dat hadden we twee jaar geleden nog niet kunnen denken. Importeurs waren er al wel mee bezig, maar we dachten dat het nog wel even zou duren voordat het werkelijkheid zou zijn. Maar één druk op de knop en zes weken later wordt je auto geleverd. Oké, tegenwoordig duurt het weer een stuk langer, maar dat is wel de tendens. Daardoor werd onze showroom te groot. Dure vierkante meters, zonde van het geld. Een wasstraat is natuurlijk een flinke investering, die je wel moet zien terug te verdienen. Maar dat lukt wel, verwacht ik.” 

Onzekerheden

De eerste plannen voor de wasstraat dateren van zo’n tweeënhalf jaar geleden, maar werden door de coronacrisis flink vertraagd. “De onzekerheden waren te groot. Pas vorig jaar hebben we ze na de zomer weer opgepakt en zijn we ze gaan uitwerken.”

Bij de bouw, die in juni begon, werkte Ben nauw samen met Bouwbedrijf Vlaar & Vlaar uit Benningbroek. “We hebben vijfenhalve meter van de showroom gebruikt. Daarvoor in de plaats kwam een damwandschuur met een betonvloer. Ook hebben we een wachtruimte gemaakt. De wasinstallatie – ook wel rollover genoemd – is van het Spaanse merk Istobal en aangelegd door EenzetCarwash.” 

Ook werd gebruikgemaakt van de expertise van Texelse aannemers. “Het straatwerk en de slibput zijn aangelegd door Tatenhove, Jan Agter heeft voor elektriciteit en een camerabewakingssysteem gezorgd en Smith IT Consultancy voor het digitale netwerk.”

Vriendelijk in gebruik

De wasstraat is vriendelijk in gebruik. “In de zomer staat de deur al open. In de winter is de deur dicht om energie te besparen, maar zorgt een sensor ervoor dat ‘ie vanzelf opengaat. Als klant positioneer je de auto en loop je de wachtruimte in. Daar kun je op verschillende manieren betalen: met een pin-transactie, een waspas die je bij de receptie kunt kopen of met een eerder gekochte QR-code.” 

Er zijn zes verschillende wasprogramma’s. “Ook speciaal voor elektrische auto’s. De chassiswasser voor de onderkant is hierbij uitgeschakeld. Elektrische auto’s kun je in principe prima aan de onderkant schoonmaken, want de leidingen zijn goed weggewerkt. Maar sommige mensen vinden het wat eng. Ook voor bedrijfsbussen met een imperiaal op dak is er een apart programma.”

De wasstraat is geschikt voor bedrijfsbussen tot een hoogte van 2,70 meter, de maximumbreedte bedraagt 2,50 meter. “De duur van een wasbeurt verschilt per programma. Maar het gemiddelde bedraagt zeven tot acht minuten.” Klanten kunnen er dagelijks terecht: doordeweeks van 8:00 tot 21:00 uur, op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur en op zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

Verscheidenheid aan diensten

Daarmee vormt de nieuwe wasstraat een volwaardige poot aan het familiebedrijf, dat een verscheidenheid aan diensten levert. “We repareren personenauto’s en bedrijfsbussen, we verhuren ze, we verkopen banden, lijnen auto’s uit en stellen de diagnose bij een storing. Ook verkopen we occasions en helpen we klanten aan private lease en financiering. En op verzoek gaan we voor klanten op zoek naar nieuwe of gebruikte auto’s.” 

Garage Rentenaar heeft drie monteurs en één administratieve medewerker in dienst, terwijl Ben zelf als ‘vliegende keep’ pendelt tussen werkplaats en kantoor. “Net als veel andere bedrijven zijn we op zoek naar nieuwe medewerkers en schoolgaande kinderen zijn welkom voor een stage. Jammer genoeg kiezen maar weinig leerlingen voor een technisch vak. Veel ouders willen dat hun kinderen HAVO of VWO doen in plaats van een beroepsopleiding. Dat dreigt een steeds groter probleem te worden, ook bij collega’s op het eiland. Bij veel garagebedrijven zijn de medewerkers gemiddeld al wat ouder. Wij nemen al het werk aan, maar kunnen helaas niet altijd meer beloven dat we een klant dezelfde dag al helpen.”

Wasstraat Rentenaar

Bernhardlaan 200

1791 XJ Den Burg

I: wasstraatrentenenaar.nl

Tekst & foto: Joop Rommets

Garage Rentenaar: van showroom tot wasstraat