Sharon Hopman op het terras van Faro2
Sharon Hopman op het terras van Faro2 Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

10 vragen aan... Sharon Hopman

10 vragen aan

Deze week leggen we de tien vragen voor aan Sharon Hopman uit Den Burg. De 26-jarige Texelse werd aan ons voorgesteld door schoonheidsspecialiste Laura Sipsma. “Ik ken Sharon vanuit de salon. Ze is jong en ondernemend, ontzettend lief en ik ben er benieuwd naar haar levensfilosofie en inzichten”, gaf zij als reden. Sharon zwaait de scepter in het strandpaviljoen Faro2 op de noordpunt van het eiland, nabij de vuurtoren.

Wie is Sharon Hopman?

“Ik ben geboren op 14 april 1996 in Den Burg, waar ik tot mijn zeventiende heb gewoond. Daarna ben ik naar Leeuwarden verhuisd, om de opleiding ‘Manager ondernemer horeca’ te volgen. De horeca en het ondernemen zitten me in het bloed. Al vanaf mijn twaalfde werk ik in de horeca. Ik ben begonnen als afwasser in het restaurant van mijn opa, het Torenrestaurant, dat mijn ouders in 2012 hebben overgenomen. Ruim drie jaar geleden werd ik mede-eigenaar van het Torenrestaurant en Faro2. Een echt familiebedrijf dus. Voor mijn stages ben ik een aantal keren een half jaar weggeweest; naar Zandvoort, Antwerpen en Aruba. Maar Texel is altijd mijn thuis geweest, dus na mijn opleiding wilde ik gelijk weer terug naar het eiland. Sinds ik weer op Texel ben woon ik in het centrum van Den Burg, wat ik echt heerlijk vind! Ik hou van reuring en gezelligheid om mij heen, dus in het centrum zit ik perfect.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Ik hou heel erg van het strand, waar ik ook bijna dagelijks te vinden ben. Onder werktijd heb je niet altijd door dat je op het strand bent, maar als de zon ondergaat kijk ik daar iedere keer weer naar. Dat zijn geluksmomentjes! Om af en toe te kunnen ontsnappen aan de drukte vind ik het ook heerlijk om de rust op te zoeken in het bos of op de Hors.”

Waar word je blij van?

“Ik word heel blij van mijn vrienden en familie. Ik doe graag leuke dingen met mijn dierbaren. Dit kunnen weekendjes weg zijn maar ook gewoon een koffietje doen en lekker bijkletsen. In januari ben ik een weekend naar Haarlem geweest en ook naar Antwerpen. Natuurlijk kijk ik daar ook rond als horecaondernemer. Je doet er altijd wel ideeën op die je dan in je eigen zaak kunt toepassen. Daarom zoek ik altijd naar leuke, wat minder voor de hand liggende zaken. En voor een leuk feestje kun je mij altijd wakker maken. Zolang het draait om gezelligheid ben ik overal voor in! Je kunt me echt gelukkig maken met Italiaans eten en een lekker wijntje erbij. Ook heb ik een nichtje van één jaar, waar ik heel erg blij van word!”

Wat ergert je het meest?

“Onrecht. In welke vorm dan ook. Ik hou van eerlijkheid en vind wederzijds respect heel belangrijk.”

In welk ander land zou je het liefst wonen?

“Eigenlijk zou ik nergens anders willen wonen, maar als ik moet kiezen ga ik voor Aruba. Ik heb daar een ontzettend leuke tijd gehad en je hebt alsnog het eilandgevoel. Texel maar dan met een lekker klimaat, haha!”

Welk boek wil je ons aanbevelen?

“Ik ben niet echt een lezer. Ik neem daar de tijd niet voor. Wel vind ik het fijn om na een drukke werkdag een serie aan te zetten op Netflix. Gedachten op nul en lekker even ontspannen.”

Is er iets waaraan je nog niet bent toegekomen?

“Ik zou graag eens de European Bartender School willen volgen in Miami, om allerlei cocktails te leren maken. Ik vind het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen. En hoe leuk is het, dat op een mooie plek te doen? De European Bartender School werkt wereldwijd; ook in Thailand, bijvoorbeeld, maar mij lijkt Miami erg leuk. Ik hou erg van palmbomen en de zon. Dat heb ik aan mijn verblijf op Aruba overgehouden. Na mijn opleiding aan de middelbare hotelschool had ik al plannen in die richting, maar door tijdgebrek en door corona is het er nog niet van gekomen. Ik ben zeker van plan het te gaan doen. We hebben hier een seizoensbedrijf, wat betekent dat je het in de winter wat minder druk hebt. Dan is er zo veel speling, dat ik er wel een maandje tussenuit moet kunnen.”

Wie is het grote voorbeeld in je leven?

“Mijn ouders zijn mijn grote voorbeeld. We hebben een heel goede band en kunnen alles met elkaar delen. Ze zijn ontzettend lieve mensen die heel hard werken. Ze staan echt altijd voor iedereen klaar. We hebben het bedrijf nu met zijn drieën, maar ieder heeft daarin wel een duidelijke eigen taak. Mijn vader is vooral op de achtergrond bezig; hij doet de administratie en de inkoop voor beide zaken. Mijn moeder regelde alles aan de voorkant in het Torenrestaurant en ik doe dat in Faro 2. Mijn moeder heeft een stapje teruggedaan en helpt mij in Faro 2 als dat nodig is. Voor het Torenrestaurant hebben we een bedrijfsleider aangesteld. We zijn een echte ondernemersfamilie. Mijn broer Bas heeft ook een eigen bedrijf, het bouwbedrijf Sterk Werk. Het is een van de hoogtepunten in mijn leven, dat ik op mijn tweeëntwintigste horecaondernemer ben geworden, wat echt mijn passie is. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit iets anders zal doen. Waar ik over vijf jaar sta? Ik probeer niet te ver vooruit te kijken. Alles loopt altijd anders dan je in je hoofd hebt. Ik hoop dan nog steeds te doen wat ik nu doe en daar mijn geluk uit te kunnen halen. Dat is het allerbelangrijkste!”

Heb je nog een goede raad voor onze lezers?

“Blijf jezelf en geniet van iedere dag! Doe dingen die je leuk vindt en geniet van elkaar!”

Wie zou je in een volgende editie de tien vragen willen voorleggen?

“Voor de volgende keer nomineer ik Amber de Boer. Ik kom al jaren als klant bij Amber in de kapsalon. Zij is ook een jonge ondernemer die hard werkt voor wat ze wil bereiken. Ik ben erg benieuwd naar haar verhaal.”

Tekst: Henk Cornelissen