Eigen foto
Eigen foto

10 vragen aan... Jelle de Porto

10 vragen aan
Eens in de vier weken komt in deze rubriek een jongere aan het woord. Deze keer is dat Jelle de Porto. Hij werd voorgedragen door zijn vriend Diederik Jimmink. Diederik zei over hem: “Jelle is een goede vriend van mij en doet aan wadlopen. Hij heeft een Instagram-account waarop hij daarover post. Daar kan hij wel wat meer over vertellen denk ik.”

Meer over Jelle

Jelle (17) woont al zijn hele leven in Oudeschild. “Ik vind het erg gezellig in Oudeschild. Vooral in de zomer, want ’s winters is er hier niet zo heel veel te doen. Ik houd er wel van als het wat drukker is, qua toeristen. Vroeger gingen we nog wel eens naar het Waddenstrandje, dat was altijd leuk.” Jelle zit nu in het zesde jaar van het vwo op de OSG.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Ik sport regelmatig. Vorig jaar, na de kerstvakantie, ben ik gestopt met voetballen. Dat deed ik al vanaf mijn zevende of achtste, en ik zag er eigenlijk geen vooruitgang meer in. Sindsdien ga ik ongeveer vijf keer per week naar de sportschool. Ik zag al vrij snel dat ik er daardoor beter uit kom te zien, dus dat motiveert wel. Als het goed weer is ga ik wel eens wadlopen. Dat doe ik meestal alleen, je vindt echt rust op het Wad, dat is wel fijn. Mijn vrienden hebben zelfs een Instagram-account gemaakt om mijn avonturen van het wadlopen te delen, en er is ook ergens een website met verhalen erop.”

Wat ga je doen nadat je klaar bent met school?
“Ik ben me een beetje aan het oriënteren op wat ik wil doen volgend jaar, maar ik ben er nog niet zo druk mee bezig. Ik kan gaan kijken naar een studie met voeding en gezondheid, en anders denk ik dat het rechtsgeleerdheid wordt. Het op mezelf wonen lijkt me wel wat. In de stad leer je ook nieuwe mensen kennen, dat lijkt me heel leuk. Op Texel ken ik namelijk de meeste mensen van mijn leeftijd al.”

Wat lust je graag
“Ik lust eigenlijk alles wel. Ik vind Italiaans wel lekker; tortellini en lasagne, bijvoorbeeld. Maar een hamburger gaat er ook wel goed in. Ik help ook wel eens met koken; daardoor weet ik wel hoe je het een en ander moet maken.”

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
“We gaan in de zomervakantie altijd weg en sinds drie jaar gaan we ook jaarlijks op wintersport. Ik vind het allebei erg leuk. Maar de mooiste reis was wel in 2014, toen zijn we naar Canada en het oosten van de Verenigde Staten geweest. Vanaf Calgary zijn we naar beneden gereden langs diversen nationale parken. Dat vond ik heel mooi. Daar kwamen we toen een beer tegen op het pad, dat was wel cool maar ook spannend. In Yellow-
stone park hebben we bizons van dichtbij gezien en de geisers daar waren ook heel mooi om te zien.”

Waar zou je nog graag een keer naartoe gaan?
“Sowieso naar Nieuw-Zeeland of Australië, of allebei, dat zou ik wel mooi vinden. Sydney lijkt me een mooie stad, het lijkt me ook gaaf om rond te rijden. Dat hebben mijn ouders ook gedaan, en daar hebben ze veel mooie foto’s van laten zien. Ook Azië lijkt me leuk om een keer te bezoeken, de bergen van China bijvoorbeeld. Eigenlijk zou ik graag heel erg veel van de wereld willen zien.”

Is er iets wat je nog zou willen leren?

“Een vreemde taal lijkt me leuk om te leren. Ik kijk nu een serie in het Japans, en het lijkt me wel gaaf omdat echt te kunnen verstaan. Chinees is bijvoorbeeld ook een veel gesproken taal, dus dat lijkt me ook leuk om te kunnen.”

Welke muziek vind je leuk?

“Een tijdje geleden kreeg je van Spotify een overzicht van alles wat je dit jaar geluisterd hebt. Daar kwam uit dat Tupac mijn favoriete artiest is, dat klopt ook wel, dat luister ik het meest. De Amerikaanse oude rap vind ik erg leuk. Ice Cube luister ik ook veel. Maar ik luister ook wel andere dingen, zoals Queen bijvoorbeeld. Er is niet veel waar ik niet van houd, maar Nederlandse rap vind ik niet leuk. Ik ben nog nooit naar een concert geweest. Het lijkt me wel mooi om een keer een festival te bezoeken, maar ik ben nu zeventien en er is nu al bijna twee jaar niks geweest, dus dat heb ik nog niet kunnen doen.”

Wie inspireert je?
“Mijn oma; ze leeft niet meer, maar ze had een heel mooie persoonlijkheid. Ze hielp altijd mensen en was heel aardig. Ze kon goed met iedereen overweg, dat vond ik wel mooi. Ik kan wel zeggen dat zij me inspireert.”

Volgende gast?
“Ahmed Sahal Ali, hij gaat sinds twee jaar in Den Helder naar school. Hij komt uit Somalië en is al heel lang geleden hier heen gekomen. Hij heeft nu zijn been in het gips. Ik weet niet precies wat er gebeurd is, maar ik denk dat hij wel tijd heeft om wat te vertellen.”