De duikers gaan met de zeepaardjes naar dieper water
De duikers gaan met de zeepaardjes naar dieper water Foto:

Uitzetten zeepaardjes door duikers landelijk nieuws

Vijf kortsnuitzeepaardjes die in het zeeaquarium van Ecomare hebben overwinterd, zijn vrijdag teruggebracht naar zee. De visjes waren in de afgelopen winter onderkoeld aangespoeld op het strand en naar Ecomare gebracht. Ondanks het koude voorjaar is de temperatuur van het zeewater weer voldoende gestegen, om ze terug te kunnen zetten.

De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra brachten ze naar een wierveld in de Noordzee. Dat werd een nieuwsonderwerp van nationale betekenis. De vrijlating werd vastgelegd door twee filmploegen en een radioverslaggever. Aan het eind van de middag werd op NPO Radio 1 een reportage uitgezonden in het programma Nieuws en Co. Dezelfde avond werd er in het RTL-nieuwsprogramma EditieNL aandacht aan besteed en de volgende dag waren er beelden van te zien in het Jeugdjournaal. 

Meest voorkomende soort

Het kortsnuitzeepaardje is de zeepaardjessoort die het meeste voorkomt in de Noordzee. In de winter trekken ze zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Als ze daar te laat mee zijn of in een storm op drift raken en in water van minder dan 9 graden Celsius terechtkomen, raken ze onderkoeld. De op het strand gevonden zeepaardjes hadden geluk. Mensen zagen dat ze nog leefden en brachten ze in een zakje zeewater naar Ecomare. Dat heeft een ontheffing voor de opvang van zeepaardjes.

Bak met gaatjes

Onder vrij grote belangstelling gaven de dierverzorgers van Ecomare de zeepaardjes in een bak met gaatjes over aan de duikers. In het wierveld op zo'n vijf meter diepte openden zij het deksel. In alle rust kwamen de visjes tevoorschijn. Zeepaardjes zijn geen krachtige zwemmers en houden zich graag vast met hun staart. In het wierveld konden ze zich meteen vastgrijpen. Voor de twee duikers was het al de derde keer dat ze zeepaardjes die bij Ecomare hebben overwinterd terug naar zee brachten. Toch blijft het een bijzondere gebeurtenis! Een video van het loslaten is te zien op https://youtu.be/shhcQMcIz5w.