De Texelrunners van Roparunteam Texel in Rotterdam met 'De Zwaan' op de achtergrond.
De Texelrunners van Roparunteam Texel in Rotterdam met 'De Zwaan' op de achtergrond. Foto: Facebookpagina Roparun Texel

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Fantastische prestatie Texelrunners op Coolsingel

Algemeen

Afgelopen maandag zag het, kort na het kampioenfeest van Feyenoord, opnieuw zwart van de mensen op de Rotterdamse Coolsingel, toen alle deelnemers aan de jaarlijkse Roparun na 562 kilometer de finishlijn passeerden. Een van de in totaal 212 deelnemende teams was Roparunteam Texel, beter bekend als de ‘Texelrunners’.

Het was alweer de elfde keer dat de Texelrunners deelnamen aan de Roparun. Met veel enthousiasme vertrok het team zaterdag vanaf Vliegbasis Twenthe in Enschede, waarna het team continu in beweging was.

Fraaie opbrengst

De Texelrunners hebben circa twintigduizend euro opgehaald met alle acties die voorafgaand aan de Roparun werden gehouden op het eiland. Op 10 juni hoopt de organisatie de definitieve eindopbrengst bekend te maken, die vooralsnog een tussenstand kent van zo’n 2,5 miljoen euro. Het geld komt ten goede aan de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben.

Acht lopers, twee ploegen

Het team bestond uit acht lopers die verdeeld waren in twee ploegen, waarvan telkens één ploeg aan het lopen was. Om de kilometer werd er gewisseld, zodat er telkens één loper actief was en de andere drie in het begeleidingsbusje even op adem konden komen voordat ze de volgende kilometer zouden lopen. Vervolgens werd om de vijftig kilometer de gehele ploeg gewisseld. De rest van het team bestond uit begeleiding, chauffeurs, kaartlezers, fietsers, verzorging, catering en een teamcaptain. Op de Facebookpagina ‘Roparun Texel’ zijn diverse foto’s van het team in actie te zien.

Verschillende routes

De Roparun staat voor ‘Rotterdam-Parijs Run’ omdat de non-stop-estafetteloop in 1992 voor het eerst werd gehouden tussen Rotterdam en Parijs. Inmiddels worden er andere routes gelopen. Zo voerde de route deels door het noorden van het land (met Oude Pekela als noordelijkste punt) en deels door het midden van het land (de oude route Hamburg-Rotterdam). Meer over de Roparun op pagina 15.