Grote sterns op weg naar de Prins Hendrikzanddijk
Grote sterns op weg naar de Prins Hendrikzanddijk Foto: Thomas van der Es

Drukte op Prins Hendrikzanddijk

Het miegelt van de vogels op de Prins Hendrikzanddijk. Bontbekplevieren die in de rondte schieten. Scholeksters die in de lucht de aanval kiezen op grote meeuwen en andere predatoren die het op hun jongen hebben voorzien. Een mannetjesstern die zenuwachtig aankomt met een visje voor zijn nog niet geboren jongen. Never a dull moment. Wie over de Waddendijk fietst tussen ’t Horntje en Oudeschild, kan het niet ontgaan dat het op de aangelegde strandhaak barst van de vogels. Grote sterns, visdiefjes, noordse sterns en dwergstern, ze zijn er met vele.

Daarmee zorgt deze bijzondere vorm van kustverdediging er niet alleen voor dat wij droge voeten houden, maar ook dat gevleugelde pioniers en nieuwelingen aan de oostkant van de oude Waddendijk een mooie plek hebben gevonden om te broeden.

Unieke combinatie

Toen de Texelse Waddendijken in 2018 werden opgehoogd, koos Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij de Prins Hendrikdijk voor een unieke combinatie van dijkversterking en natuurontwikkeling. Nu, een kleine vier jaar na de oplevering, heeft de natuur de potentie ontdekt. Het kale, zandige gebied met schelpen, steentjes en wat planten blijkt de perfecte plek voor pioniers. Vorig jaar bleek tijdens tellingen al dat veel zeldzaam geworden en bedreigde kustbroedvogels het gebied hadden uitverkoren om te broeden. In Nederland zijn nauwelijks nog geschikte broedplekken voor veel van deze soorten. 

Niet veeleisend

Strandbroeders zijn niet veeleisend. Wat ze nodig hebben is een rustig strand, waar ze in een kuiltje in het zand hun nest kunnen maken. Dat klinkt niet veeleisend, maar een echt rustig strand is heel zeldzaam in Nederland en op Texel. Daarom is het noodzakelijk dat we bij de Prins Hendrikzanddijk de ruimte verdelen tussen natuur en recreatie. Wij op ons strandje, de vogels op het afgesloten natuurstrand. Daar worden ze niet verstoord en is er geen kans dat hun slecht zichtbare nesten worden vertrapt. 

Een extra blikvanger: de kolonie grote sterns

Bijzonder is de vestiging van een kolonie grote sterns op deze plek. Deze soort heeft het vorig jaar zwaar te verduren gehad door een enorme uitbraak van de vogelgriep. Duizenden vogels zijn doodgegaan. Laat in de zomer wist een beperkt aantal grote sterns nog zo’n driehonderd kuikens groot te brengen op het strand van de Prins Hendrikzanddijk. Een deel van deze groep kwam dit voorjaar gelukkig terug, zodat we nu zo’n veertienhonderd broedparen hebben. Helaas is ook dit jaar de dreiging van vogelgriep groot. Als de broedkolonie op de Prins Hendrikzanddijk verloren zou gaan, schatten deskundigen in dat het wel vijftig (!) jaar kan duren voordat de grote sterns weer naar Texel terugkomen.

Camera

Om de boel in de gaten te houden, is op initiatief van Staatsbosbeheer, Vogelinformatiecentrum, Stichting Texel Vogeleiland en Waardenburg Ecology een camera gericht op de kolonie. 24/7 kunnen wij boswachters, maar ook onderzoekers, zien hoe het met de vogels gaat. Er zitten er nu bijna tweeduizend bij elkaar. Als er zieke vogels opduiken, kunnen we dat met de camera gemakkelijk constateren en actie ondernemen. Het leuke is dat iedereen kan meekijken! De vogelcam biedt een leuk inkijkje in het wel en wee van de broedkolonie. Wanneer komen de eieren uit en hoe zorgzaam zijn de ouders? Je kunt het meebeleven via de webcambeelden op www.vogelinformatiecentrum.nl.

Tekst: Thomas van der Es, boswachter ecologie

Terug op de broedplaats van vorig jaar
Afbeelding