Afbeelding
Foto: Ecomare

Heel wat anders

Als dierverzorger ben je ook publieksvoorlichter. Iets heel anders dan zorgen voor dieren, maar ook heel nuttig en ontzettend leuk. We vertellen over de dieren tijdens de presentaties, beantwoorden vragen en worden geregeld geïnterviewd voor radio, tv of geschreven media. Ook onze eigen collega’s zetten ons soms op de film. Laatst nog, toen we een filmpje over eendjes maakten voor Facebook.

De kracht van beeld is nauwelijks te onderschatten. Een foto van een dier dat gewond is geraakt door zwerfvuil doet meer dan een verhaal. Het verhaal is belangrijk voor de diepgang en achtergrond, maar de foto komt rechtstreeks bij mensen binnen. Het is handig dat je met je telefoon goede foto’s en filmpjes kunt maken. Die hebben we altijd bij ons en als we dan iets zien wat de moeite waard is om vast te leggen, doen we dat. Het gaat dan meestal om leuke situaties met dieren of momenten waar iets over te vertellen valt. Onze Facebookpagina staat er vol mee!

Uitlegfilmpjes

Vrij nieuw is een serie filmpjes waarin een van de dierverzorgers uitleg geeft over waarom je iets wel of niet moet doen. Jasmijn heeft verteld over de do’s en dont’s als je een verzwakte vogel op het strand ziet, Jarco over een zeehond op het strand. Nu was ik aan de beurt, over eendjes. In deze tijd van het jaar raken er namelijk nogal wat eendjes verweesd. We hebben er nu – niet schrikken – 51 van in de opvang!

Met humor

Mijn collega Frouke maakt de filmpjes en zorgt ervoor dat ze luchtig blijven. We gebruiken knuffeldieren ter illustratie en dat is op zich al grappig. Met humor en goede uitleg geven we aanwijzingen, in de hoop dat mensen hun gedrag erop aanpassen. Niemand wil tenslotte dat een dier onnodig lijdt of door menselijk toedoen in de opvang belandt. De adviezen zijn niet ingewikkeld. Het komt vooral neer op afstand houden en voorzichtig zijn. En natuurlijk bellen als een dier in nood is!

Veel eendjes in opvang

Terugkomend op de 51 wilde eendjes: ze zijn niet allemaal van Texel. Ons collega-opvangcentrum De Bonte Piet in Midwoud had zoveel eendjes, dat het boven hun hoofd groeide. Wij plaatsen onze landvogels en kleine zoogdieren altijd door naar onze collega's, dus logisch dat we hen nu ook graag uit de brand hielpen. De kleinste hebben we in een speciale watervogelbak, de grotere zitten op stro. Ze groeien als kool, dus het zal niet lang duren voor het hele spul naar buiten kan. Lekker zwemmen op de vogelvijver!

Afbeelding