Tweedsmuir rechts vooraan, met zijn jas over zijn arm
Tweedsmuir rechts vooraan, met zijn jas over zijn arm Foto:

Uit het archief: Lord Tweedsmuir

Het is 20 mei 1945, als het Canadese leger op Texel aankomt en pas dan is ook voor het eiland de oorlog afgelopen. Op een aantal foto’s in het museumarchief, van de bevrijding en de repatriëring van de Georgiërs, staat een militair, genaamd Lord Tweedsmuir. Die naam verdient wellicht enige uitleg...

Zijn eigenlijke naam was John Norman Stuart Buchan en hij kreeg de adellijke titel 2nd Baron Tweedsmuir na het overlijden van zijn vader, John Buchan, 1st Baron Tweedsmuir. De naam Tweedsmuir komt van een landgoed in Schotland, gelegen aan de 156 kilometer lange rivier de Tweed. Maar waarom werd hij dan Lord Tweedsmuir genoemd en niet 2nd Baron Tweedsmuir? Daar is een verklaring voor. Een baron is van de laagste orde van de Britse adel en Lord is een aanspreekvorm voor elk lid van die adel. Hij werd dus aangesproken met de algemene aanspreektitel 'Lord', dus Lord Tweedsmuir!

Hij werd geboren op 25 november 1911 in Londen en was de zoon van een Schotse vader en Engelse moeder, Susan Charlotte Grosvenor. Zijn vader overleed bij een noodlottig ongeval in 1940. Als gevolg van een beroerte gleed hij uit en hij kwam daarbij met zijn hoofd tegen de rand van een bad terecht, waarbij hij een ernstige, fatale hoofdwond opliep.

Lord Tweedsmuir trouwde in 1948 met de Schotse Priscilla Grant (geboren Thomson). Zij was de weduwe van Major Sir Arthur Lindsay Grant, die in 1944 was gesneuveld. In 1978 overleed zij aan de gevolgen van kanker en twee jaar later trouwde Lord Tweedsmuir met Lady Jean Grant. Hij overleed op 20 juni 1996 in North Berwick (Schotland).

Nog even terug naar de repatriëring van de Georgiërs... Lieutenant Colonel Lord Tweedsmuir was bij hun vertrek van het eiland, als officier van de Civil Affairs Staff van het 1st Canadian Corps, mede verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de overlevende Georgiërs over hun terugkeer naar de Sovjet-Unie.

Om de repatriëring soepel te laten verlopen en om ervoor te zorgen dat de Georgiërs voor bondgenoten werden aangezien, stelde hij een brief op namens de commandant van het 1st Canadian Corps, waarin de prestaties van de Georgiërs nogal positief werden voorgesteld… Dit was overigens geen overbodige luxe, omdat de Georgiërs onder het bewind van Stalin anders niet op veel compassie hoefden te rekenen…

Bijgaande foto is afkomstig uit het gemeentearchief (collectie J.A.C. Bartels) en gemaakt op de kade in Den Helder, door de Canadees C.J. Woods. Lord Tweedsmuir is er in gesprek met een Canadese officier.