foto: Divya Prasath Ravikumar, tekst: Elisabeth Waverijn
foto: Divya Prasath Ravikumar, tekst: Elisabeth Waverijn Foto:

Op ontdekking bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Hoe vaak je ook in Maritiem-en Juttersmuseum Flora bent geweest, bij elk bezoek ontdek je weer nieuwe dingen. Simpelweg omdat er zó veel te zien valt.

Mijn zoontje van 4 is gek op dit leuke museum tussen Den Burg en De Koog. Hij is gek op het strand, en helemaal weg van boten, dus Flora is voor hem een waar paradijs. We komen regelmatig in dit museum, en blijven dat ook graag doen, omdat we er ons nooit hoeven te vervelen. 

Texels nautisch erfgoed

Deze keer zijn we op pad met een vriendin van mij met haar zoontjes, van 5 en 1. De kleinste kijkt zijn ogen uit, en de jongens vermaken zich samen. Ik ben nieuwsgierig naar het nieuwe TESO-paviljoen dat onlangs is toegevoegd aan de toch al indrukwekkende collectie van het museum. Mijn zoontje heeft de tentoonstelling al meerdere malen gezien, met zijn opa en oma en met zijn vader, maar ikzelf ben er vandaag voor het eerst. Blikvanger van het paviljoen is het originele stuurhuis van De Schulpengat. Deze veerboot voer tussen 1990 tot 2015 van en naar Texel, en vervoerde miljoenen passagiers. Toen het schip moest worden vervangen ontstond het idee het stuurhuis in te richten als 'Texels nautisch erfgoed'.

Speurtocht

De kinderen vermaken zich kostelijk tijdens de speurtocht, door het hele museum gaan ze op zoek naar krabbetjes. In één ruimte hebben zelfs de mama’s moeite met het vinden ervan. We verbazen ons wel de hoeveelheid linkerschoenen en tandenborstels die er op het strand gejut zijn. 

TESO-expositie

De TESO-expositie valt ook goed in de smaak. Mijn zoontje wil later kapitein van de TESO-boot worden, en is er lastig weg te krijgen, hij blijft nog een tijd kijken in de stuurhut, terwijl de andere jongens al lang in de speeltuin zijn. 

Maritiem- en Juttersmuseum Flora is kortom een fantastisch leuk museum voor jong én oud. Zeker een bezoekje waard dus als je op het eiland bent, kijk voor de bezoekersinformatie op www.juttersflora.nl.