Een van de deelnemende tallships; deze komt uit Polen
Een van de deelnemende tallships; deze komt uit Polen Foto: Sail Den Helder

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Nog enkele tickets te koop voor de Rede van Texel

Algemeen

Er zijn nog enkele kaarten te koop voor de Rede van Texel. Deze wordt op woensdag 28 juni uitgesproken door de commissaris van de koning, Arthur van Dijk, als onderdeel van het programma van Pre-Sail Texel.

Tijdens de jaarlijkse Rede van Texel spreekt een bekende persoon zich op Texel uit over een onderwerp dat de hele Nederlandse samenleving aangaat. De lezing ontstond in 2013 bij de eerste Pre-Sail op Texel. Tallships meerden af in de haven van Oudeschild en voor de Texelse kust, waar in de Gouden Eeuw talloze schepen voor anker gingen. Destijds was de Reede van Texel knooppunt van het varend verkeer in Nederland en de drukste ankerplaats ter wereld. Naar deze plek is de lezing vernoemd.

Kaarten bestellen

De lezing wordt op 28 juni om 15.30 uur gegeven in de Zeemanskerk te Oudeschild. Een ticket kost € 7,50 en is te bestellen op www.texel.net/redevantexel. Voorgaande Redes van Texel werden uitgesproken door Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Marli Huijer, Boris van der Ham, Emile Roemer en Ankie Broekers-Knol.

Programma Pre-Sail Texel

Pre-Sail Texel is de aftrap van het grote evenement Sail Den Helder, dat van 29 juni tot en met 2 juli wordt gehouden. Er liggen ook nu weer zeilschepen op de Reede van Texel en in de haven van Oudeschild en het bijbehorende vermaak is voor jong en oud. Er treden artiesten op en er is ook een markt bij. Al op dinsdag 27 juni treden vanaf 19.30 uur op de havenkade zeven Texelse zangkoren op, in de open lucht op twee podia. Op woensdag 28 juni is er in de ochtenduren al een cultureel educatief programma voor de Texelse basisscholen. Er staan allerlei Texelse foodtrucks en er wordt in het aanbod aan hapjes en drankjes veel aandacht gegeven aan lokale producten. In het avondprogramma wordt vanaf 18.00 uur opgetreden door achtereenvolgens Jazz Project X, Gone to the Beach, Salty Strings, The Phonetics en Personal Trainer, bekend van Best Kept Secret en de Zwarte Cross, waarna een dj voor een passende afsluiting zal zorgen.

Op donderdag 29 juni zijn de tallships nog vanaf de kant of vanuit een rondvaartboot te bekijken. Zij gaan dan het Marsdiep over voor Sail Den Helder 2023.