Traditionele Batuk in de voorstelling Elmina
Traditionele Batuk in de voorstelling Elmina Foto:

Opera ‘Elmina’, over afschaffing slavernij in de Burghtkerk

Kunst & cultuur

Ter gelegenheid van de Operavierdaagse brengt het Rotterdamse gezelschap Intorno aanstaande zaterdag de opera Elmina naar Texel. De voorstelling houdt verband met de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden, die dit jaar wordt herdacht.

In de Burghtkerk aan de Binnenburg komen zaterdagmiddag drie verhalen langs. Daarin is te zien en te horen hoe de bevrijding heeft plaatsgevonden vanuit drie perspectieven: Kaapverdië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Het script is gemaakt door drie schrijvers uit deze culturen: Brooklyn Mozes, Dolores ’t Hart en Alice Fortes. Het is een opera waarin verschillende kunstdisciplines samenkomen en waarin mooie, traditionele kostuums worden gedragen. Ook de muziek mag worden gezien als een collage waarvoor is geput uit de drie verschillende culturen, met een afsluitende samenvatting die wordt gezongen door de internationaal gevierde operazangeres Nienke Nasserrian.

Vrijheidsstrijders

Elmina is het verhaal van vrijheidsstrijders uit de slavernijgeschiedenis, vanuit drie landen. Elmina is de naam van het fort aan de Afrikaanse westkust, het laatste dat de oorspronkelijk Afrikaanse inwoners te zien kregen voordat zij naar de plantages aan de overzijde van de Atlantische Oceaan werden ontvoerd.

Stichting Mutua Amicitia Intorno organiseert jaarlijks de Texelse Operavierdaagse, in samenwerking met Texel Cultuureiland. Elmina is de tweede manifestatie in deze serie van vier. Afgelopen zaterdag was de eerste, op de uitmarkt Buitengewoon Texel, waar met Texelse koren het Slavenkoor van Nabucco ten gehore werd gebracht. Er volgen nog een duovoorstelling met een Surinaamse en een Nederlandse verteller voor de basisscholen en een filmvertoning van de opera Porgy and Bess; deze zijn beide in oktober.

De voorstelling van Elmina wordt zaterdag gegeven in de Burghtkerk, aanvang 15.00 uur. De toegang is vrij, maar een gift na afloop wordt op prijs gesteld in verband met de kosten van het een en ander. Reserveren wordt aanbevolen en dat kan op de website www.opera4daagse.nl. Zie voor meer informatie over de voorstelling en de achtergrond ervan www.intorno.nl.