Dynamisch duinlandschap
Dynamisch duinlandschap Foto: Peggy Choucais/Pixabay

Natuurlijk veilig kustbeheer in themanummer Duin

Deze week is een themanummer van het tijdschrift Duin verschenen. Daarin is te lezen hoe Rijkswaterstaat de Nederlandse duinen op hoogte houdt en daarmee de kust veilig. Dit gebeurt veelal door het neerleggen van zand op de ondiepe zeebodem voor de kust of op het strand. Ook op Texel wordt daar volop aan gewerkt.

Tegelijkertijd worden de stranden en de duinen zo steeds zandiger en dynamischer. Deskundigen hebben vastgesteld dat dit ‘dynamisch handhaven’ succesvol werkt. Dat wordt beschouwd als goed nieuws voor de kustveiligheid en voor de dynamiek in de duinen, om meerdere redenen. Door overstuiving van de duinen met kalkrijk zand wordt het effect van stikstofdepositie in de duinen tegengegaan. Ook wordt zandsuppletie gezien als een goed middel om de verwachte zeespiegelstijging te kunnen opvangen. 

Natuurlijke kust

Duin is een uitgave van Stichting Duinbehoud. In deze speciale editie, die is gemaakt in samenwerking met Rijkswaterstaat, wordt teruggeblikt en vooruitgekeken. Duinbehoud lobbyt al veertig jaar voor een natuurlijke kust. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van strandpalen, wordt een kijkje achter de schermen van Rijkswaterstaat gegeven, wordt ingegaan op de gevolgen van zandsuppletie op het bodemleven. "We kijken naar wat er beter en efficiënter kan en werpen een blik op de verre toekomst van onze duinen", aldus de stichting over deze bijzondere editie. De aanleiding tot dit themanummer is de afronding van vijf jaar onderzoek naar de mogelijke effecten van zandsuppletie op de kustnatuur.

Onafhankelijke stichting

Stichting Duinbehoud is een onafhankelijke stichting voor de bescherming van de hele Nederlandse zandige kust. Dit themanummer wordt toegestuurd aan donateurs van de Stichting Duinbehoud en degenen die dat bij dezen worden. Voor € 27,50 per jaar wordt ieder kwartaal het tijdschrift Duin bezorgd en dus ook dit themanummer. Meer informatie is te vinden op de website www.duinbehoud.nl.