Talent


Week twaalf. De week van de getallen. Allereerst natuurlijk de gigantische vertoning van de rockopera Hair. Na bijna zes jaar kwam meer dan 10% van de Texelse bevolking naar de Evenementenhal. Drie stijf uitverkochte voorstellingen. Ruim dertig zangers, solisten, muzikanten op het toneel. Een show die niet zou misstaan op Nederland 1. Wat een talenten brengt Texel voort. Zowel gevestigde namen als aanstormende veelbelovende groeibriljantjes.

De regie had zich heel wat op de hals gehaald om de show te verplaatsen van de jaren zestig naar vandaag de dag. Door maandenlang keihard werken is dat wonderwel gelukt. De energie spatte ervan af bij de vertaalslag naar de digitale wereld. Na Jesus Christ superstar was dit een waardige opvolger. De lat voor de volgende show wordt steeds hoger gelegd. Wat het gaat worden is nog de vraag. Maar voorlopig is een nieuw programma geboren: Texel’s got talent!

Over getallen gesproken. We hadden ook nog zoiets als de verkiezingen. Zeventig procent van de Texelse stemgerechtigden ging naar de stembus. Een aardverschuiving was het gevolg. Een-derde van de stemmers koos voor BBB. Vier jaar geleden was het een andere partij die zegevierde, maar daar horen we nu niet veel meer van. Hoe dat nu zal gaan met BBB is de vraag. Zijn zij de redders van de vissers en de boeren? Of worden ze medeplichtig? Annie betwijfelt of ze wat in de melk te brokkelen hebben. Ik vergelijk dat met de gemeenteraad van ons eiland. Daarin zat iemand die van de hoed en de rand wist van strandtenten. Maar helaas. Als dat onderwerp werd behandeld, werd hem verzocht de zaal te verlaten op het gevaar af dat er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. En daar gaat dus je stem.

Maar die BBB kan er wellicht wel voor zorgen dat varkens beter behandeld worden; dat opgefokte kippen, die met tienduizenden tegelijk in schuren staan, tot het verleden behoren; dat kweekvissen verboden worden en dat uitgerekend met Pasen alle eieren plotsklaps wit zijn. Overigens was die BBB allang bekend op Texel, maar dan onder de naam van Ban Bed & Breakfasts. Wellicht dat die partij bij de volgende verkiezingen de grote winnaar wordt.

Nog even terug naar Hair. Over de strijd tussen mensen die de hele dag met hun mobieltje lopen te pielen en anderen die daar niks van moeten hebben. Maar de vooruitgang is niet tegen te houden. Dan is het natuurlijk wel van de gekke hoe gestemd moest worden. De stembiljetten van de Provincie en de Wateren waren niets vergeleken bij rollen behang. Met als gevolg dat er dagenlang geteld moest worden met vergissingen tot gevolg. Het scheelde soms maar een Hairtje.

Tot slot: het is lente. Let the sunshine in!