Afbeelding
Foto: Ecomare

Vasten in de natuur

Intermittent fasting, sapdiëten en de vele andere manieren om periodiek je calorie-inname te verlagen, zijn niet meer weg te denken uit ons arsenaal aan afslankmethodes. Vasten heeft daarnaast het imago zuiverend te zijn. Zowel lichaam als geest zou er profijt van hebben als je af en toe stopt met eten. Vanwege het begin van de Ramadan leek het mij leuk om het onderwerp vasten eens te behandelen.

Ook in de natuur wordt gevast. En dan heb ik het niet alleen over dieren in winterslaap. Het lukt een dier in het wild niet elke dag, voldoende voedsel te vergaren. Daarnaast heb je dieren die zich vol eten als ze een prooi hebben en daar dan dagenlang op teren. Denk aan katachtigen, slangen en krokodillen. Trekvogels teren enorm in op hun reserves tijdens hun lange reizen. In onder andere de Waddenzee houden ze een tussenstop en eten ze flink bij. Zo worden periodes van vasten afgewisseld met periodes van veel eten. 

Bij Ecomare

De dieren bij Ecomare vasten soms ook, op eigen initiatief of doordat wij ervoor zorgen. Onze zeehonden regelen het zelf: soms hebben ze gewoon geen trek en eten ze weinig. De zeehonden van de vaste groep krijgen altijd vis aangeboden, bij opvangzeehonden maken we wel eens gebruik van de hongerprikkel om ze zelf te laten eten. In de natuur eten de vrouwtjes in de zoogtijd niet of nauwelijks. Tijdens de rui vasten zeehonden ook. Dat merken we ook bij onze zeehonden. 

Verharen

De ruiperiode van de grijze zeehonden komt er nu aan. Vorig jaar heeft grijze zeehond Betty drie weken lang nauwelijks gegeten en vooral op het droge gelegen. Dat laatste hoort ook echt bij het verharen: door de instraling van de zon, gaat dat beter en sneller. De grijze zeehonden zijn nu behoorlijk aan het bunkeren, waarschijnlijk in voorbereiding op het vasten tijdens de aankomende verharing. Zoals ik al zei: ze regelen het zelf!

Een dag per week

Bij de dieren in het Zeeaquarium geven we elke dag een voerpresentatie, waarbij we steeds een aquarium overslaan. Zo vasten de vissen en andere zeedieren die daar leven allemaal één dag per week. Daarmee zorgen we dat alle restjes netjes worden opgegeten, wat belangrijk is voor de waterkwaliteit. En het is gezond voor de dieren, omdat we zo de natuurlijke fluctuatie in beschikbaarheid van voedsel nabootsen. Misschien is het voor ons ook best gezond om af en toe een dagje over te slaan, maar wij dierverzorgers zijn de hele dag actief, dus wat mij betreft slaan wij het vasten lekker over!

Hilde voert de zeehonden