Annika en Hannah met de krantenartikel in Museum Kaap Skil
Annika en Hannah met de krantenartikel in Museum Kaap Skil Foto:

Hereniging met flessenpost bij Museum Kaap Skil

Algemeen

Waar een familietraditie al niet toe kan leiden! Dat bleek deze week in Museum Kaap Skil te Oudeschild. Daar kregen Annika en Hannah Jeibmann uit het Duitse Lünen een brief te zien, die ze in 2001 als meisjes bij wijze van flessenpost in zee hadden gegooid.

Toen de kinderen van de Duitse familie Jeibmann klein waren, hadden ze de gewoonte flessenpost in zee te gooien, als ze op Texel op vakantie waren. Dat zo’n fles op Texel is aangespoeld en gevonden is dus niet vreemd. Maar dat de schrijvers na 22 jaar met hun brief worden herenigd, mogen we wel uitzonderlijk noemen. Al helemaal als het gebeurt door een artikel in een Duits dagblad. Mevrouw Jeibmann vertelt hoe zij ontdekte dat de flessenpost van haar kinderen bij Museum Kaap Skil in de Jutterij hangt. “Eind augustus 2022 las ik in onze krant Ruhr Nachrichten de kop ‘Hoe een brief van een inwoner van Lünen zijn weg vond naar het museum’. Toen ik het hele artikel las, kon ik mijn ogen niet geloven: dit ging over onze inmiddels volwassen dochters Annika en Hannah!” 

Telefoon

Het artikel in het Duitse dagblad miste zijn uitwerking niet. De hele dag rinkelde de telefoon bij de familie Jeibmann in Lünen, aan de noordkant van het Roergebied gelegen, net boven Dortmund. Mensen hadden het gelezen en wilden haar erop attent maken. Maar mevrouw Jeibmann had het zelf dus al ontdekt. Ze meldde zich bij de verslaggever, wat leidde tot een tweede artikel over de flessenpost.

Bezoek aan het museum

Nu de familie Jeibmann eenmaal wist dat de brief in het museum in Oudeschild te zien is, wilden ze daar natuurlijk ook graag eens op bezoek komen en hem bekijken. Tijdens hun jaarlijkse voorjaarsvakantie op Texel deze week, bezochten ze Museum Kaap Skil en spraken ze met jutter Gilles over de vondst. Ze brachten de krantenartikelen uit Ruhr Nachrichten mee, om het verhaal compleet te maken. “Een heel bijzondere gebeurtenis om na 22 jaar een flessenpost-brief te herenigen met de schrijvers!” aldus Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum.