Afbeelding
Foto: Shameer/Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zaailingen van bomen naar kansrijke plekken

Algemeen

Pieternel Geurtz en Nel Lanser, altijd doende voor de bomen op het eiland, beginnen woensdag een nieuwe actie. Ze willen zaailingen van bomen verzamelen en deze herplanten. De zaailingen worden verplaatst van kansarme naar kansrijke plekken. Goed voor mens en dier, aldus de beide actievoerders. 

Het lijkt hun leuk deze actie te houden op 29 maart en te herhalen tijdens de Nationale Boomfeestdag. Deze wordt elk jaar gehouden op de derde woensdag in november. Ze gaan zich bovendien inzetten om de gemeente Texel, Staatsbosbeheer en de scholen op 15 november zo ver te krijgen dat ze ook meedoen. Het planten van boompjes met een bijpassend verhaal is tenslotte ook een vorm van educatie. Dat alles onder het motto: ‘Samen staan we sterk voor een groener Texel!’

Bomen op Texel Nu

De actievoerders zijn op zoek naar zaailingen van bomen, vooral fruitbomen, en ze ook zoeken boeren en burgers die ze willen planten op hun land, dan wel in hun tuin of bos, als ze dat hebben. Maar de boompjes kunnen in een pot ook tijdelijk worden geparkeerd bij Pieternel thuis, op Elemert 16 in Den Burg. Dan zorgt Bomen op Texel Nu - de naam die de nieuwe actiegroep is gegeven - voor de herplant ervan. Wie een boompje wil brengen of op een andere manier deze actie wil ondersteunen, kan dat kenbaar maken per e-mail aan pukkielanser@gmail.com of pieternelgeurtz@gmail.com, of anders per Whatsapp aan Nel Lanser, T: 06-49680424.