Afbeelding
Foto: ALL RIGHTS RESERVED

Nominatie vitrines Palmhoutwrak voor innovatieprijs

Cultuur

De wereldwijd unieke vitrines, die speciaal zijn gemaakt voor de textiele vondsten uit het Palmhoutwrak, zijn genomineerd voor de internationale ‘Innovator of the Year’-award. Dankzij deze zuurstofvrije, geklimatiseerde vitrines kunnen in Museum Kaap Skil de jurken en andere zeventiende-eeuwse textiele vondsten veilig aan het publiek worden getoond.

Vitrinebouwer Meyvaert heeft hiermee enorme uitdagingen overwonnen, wat hem de nominatie opleverde. Er zijn zes uitvindingen genomineerd. Iedereen kan Meyvaert nu ook aan de innovatieprijs helpen, door mee te doen aan een stemming. Dat kan tot 31 maart via de website www.kaapskil.nl.

Bijzondere omstandigheden

De vitrines zijn zuurstofvrij, zijn gevuld met stikstof en staan onder constante overdruk. De luchtvochtigheid in de vitrines wordt op 50% gehouden en beide parameters, zuurstofgehalte en luchtvochtigheid, worden continu in de gaten gehouden. Textiel vervalt snel onder invloed van zuurstof, licht en vocht, maar zonder licht is een tentoonstelling niet mogelijk. Door het licht gedempt te houden en dankzij de gecontroleerde omstandigheden in de vitrines, kunnen deze textiele vondsten toch permanent tentoongesteld worden. Ook dat is uniek; zeventiende-eeuws textiel wordt, vanwege de kwetsbaarheid, in de regel alleen in kortdurende exposities getoond.