Foto: Taco van der Eb
Foto: Taco van der Eb

Zaterdag Nationale Schelpenteldag - kom meehelpen bij Ecomare!

Natuur

Zaterdag 25 maart is de Nationale Schelpenteldag. Op dertien stranden in Nederland worden dan schelpen geteld. Ook vanuit Ecomare wordt eraan meegedaan. Er gaan zaterdag vier excursies naar het strand. Bovendien zijn in de hal van Ecomare de hele dag deskundigen aanwezig om schelpen op naam te brengen.

De excursies op het strand beginnen om 10.00, 12.00, 13.30 en 15.00 uur bij Ecomare. Ze duren ongeveer anderhalf uur. Met elkaar wordt bekeken welke schelpen er op het strand liggen en worden de aantallen per soort geteld. Een gratis schelpendeterminatiekaart helpt hierbij en natuurlijk kent de gids ze ook allemaal. Je hoeft dus geen schelpenkenner te zijn om mee te doen.

Schelpdesk

In de hal van Ecomare, voor de kassa, staat deze dag een ‘schelpdesk’, met gevonden schelpen van over de hele wereld. Hier zijn experts van Ecomare en de strandwerkgemeenschap te vinden. Zij beantwoorden alle vragen over schelpen. Iedereen kan met schelpen bij hen terecht voor determinatie en informatie. Neem gerust ook andere aanspoelsels mee! Het doel van de schelpenteldag is meer te weten te komen over de schelpen in de zee. Naast Nederland doen ook België en Frankrijk mee. Alle resultaten worden gebundeld en geanalyseerd. Belangrijk voor de wetenschap, maar voor de deelnemers vooral leuk en interessant. 

Deelname is gratis, vooraf aanmelden is fijn en garandeert je een plek. Aanmelden kan bij Ingrid Uitgeest, E: ingriduitgeest@ecomare.nl of T: 0222-317741. Meer informatie over de schelpenteldag is te vinden op de website https://www.schelpenteldag.nl.