Op The London School of Historical Dress werd De Jurk onderzocht
Op The London School of Historical Dress werd De Jurk onderzocht Foto: still uit de film

Voorvertoning docu over De Jurk in Cinema Texel

Cinema Texel geeft zondag om 14.00 uur een voorvertoning van de driedelige documentaire 'De jurk en het scheepswrak'. Deze docuserie wordt binnenkort, vanaf 3 april, uitgezonden op NPO2, maar de Texelaars krijgen eerst de kans er kennis van te nemen. De drie delen vormen tezamen een middagvullend programma.

'De jurk en het scheepswrak’ gaat over een unieke vondst, die wereldwijd onder archeologen voor opwinding heeft gezorgd. Texelse sportduikers haalden in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Klapstuk is een zeventiende-eeuwse jurk in wonderbaarlijk goede staat. Ze plaatsen de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen? Waar de duikers alles het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil de provincie iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeert in het onderzoek naar de voorwerpen (zie foto). Inmiddels weten we dat de schatten uit het Palmhoutwrak een voorname plek hebben gekregen in Museum Kaap Skil. Maar zonder slag of stoot ging dat niet.

De regie over de docuserie had Arnold van Bruggen, Texelaar en historicus. Ook worden hierover op 3 april een vijfdelige podcast en een digitale speurtocht gelanceerd.