Afbeelding
Foto: Henk Cornelissen

Chaletpark Bregkoog

“Het was weer leuk om te doen”, zegt Jaap Eelman (foto), eigenaar van Chaletpark Bregkoog over de tv-opnamen, die op zijn bedrijf en elders op het eiland zijn gemaakt. Ze zijn voor een nieuwe serie van ‘Plezier en passie’. Het vakantiepark nabij De Koog is daarvoor ook dit jaar weer programmapartner van RTL.

‘Plezier en passie’ is een weekendprogramma over vrijetijdsbesteding, waarvoor de leukste plekken in binnen- en buitenland worden bezocht. Enthousiaste Nederlanders worden gevolgd, hetzij in de wijze waarop zij zich als vakantieganger ontspannen of in de manier waarop ze daartoe gelegenheid bieden als ondernemer. Jaap Eelman kan met passie over zijn werk en over Texel vertellen en komt al zeven jaar met regelmaat terug in het programma.

Ambassadeur

Ook dit jaar, want de makers van ‘Plezier en passie’ krijgen veel positieve reacties op de uitzendingen die op Texel zijn gemaakt. Jaap profileert zich niet alleen met zijn vakantiepark; meer nog toont hij zich een ambassadeur van het eiland. “Ik laat de mensen graag wat van Texel zien. Je moet ervoor zorgen dat de boel hier onder de aandacht blijft.” Hij weet Texel neer te zetten als een plek waar van alles te beleven is, samen met een aantal bedrijven op het eiland. In een vorige reeks waren dat de Texelse Bierbrouwerij, Schapenboerderij Texel en het juttersmuseum Flora.

Nieuwe opnamen

Opnamen van de nieuwe serie werden gemaakt op de haven van Oudeschild, bij Oosterhof Wonen en bij EP Voordeelland. Deze laatste twee bedrijven zijn ook leveranciers voor het interieur van zijn chalets, want Jaap doet graag zaken met plaatselijke collega-ondernemers. “Ik moet geen goedkope rommel van de overkant”, zei hij al eens eerder in onze kolommen. De filmpjes, die tweeënhalve minuut duren, zijn betaalde items, maar dat heeft Jaap er graag voor over. “Ik doe het ook voor De Koog en overig Texel. Uiteindelijk moeten we het toch samen doen. We hebben elkaar allemaal nodig”, zo luidt zijn motivatie.

'Ik laat de mensen graag iets van Texel zien. Je moet ervoor zorgen dat de boel hieronder de aandacht blijft'

Vertrouwd vakantieadres

Op Chaletpark Bregkoog staan 164 chalets. Dertien daarvan heeft Jaap Eelman zelf in de verhuur. De andere 151 zijn van particulieren en worden meestal via de VVV of een bemiddelingsbureau verhuurd. Er zijn ook eigenaars die ze niet willen verhuren; zij willen erover kunnen beschikken wanneer zij dat willen. Al meer dan veertig jaar is Chaletpark Bregkoog een vertrouwd vakantieadres. Op 27 maart 1981 werd het park door Jaaps moeder geopend, zelf is hij er sinds 1989 actief. Bijna 35 jaar dus en Jaap is van plan dit zevende lustrum volgend jaar eens lekker te gaan vieren. Temeer daar dit op het moment van het veertigjarig bestaan niet mogelijk was vanwege de coronaperikelen.

Vernieuwing

De vernieuwing van het park, die zich in vele fasen heeft voltrokken, is klaar. Al weet je dat met Jaap Eelman nooit helemaal zeker, want hij blijft ideeën verzamelen om het zijn gasten naar de zin te maken. De stacaravans zijn op Bregkoog in etappes vervangen door chalets, waarin het jaarrond vakantie kan worden gevierd. De chalets zijn er in verschillende soorten en maten en van alle gemakken voorzien. Het nieuwste chalet werd in december geplaatst en heeft twee veranda’s, waardoor de huurder er vrijwel de hele dag in de zon of juist – als dat gewenst is – schaduw kan zitten. Enkele chalets zijn zelfs voorzien van twee toiletten”, vertelt Jaap. Daar is veel vraag naar, want als je er met een paar volwassen stellen in zit, is een tweede toilet wel prettig. Al mijn chalets hebben een vaatwasser en een combimagnetron en we hebben hier alle Nederlandse en Duitse televisiekanalen”, somt Jaap op.

Familiepark

Bregkoog is een echt familiepark. Het prijsbeleid is ernaar. “Ik heb een zomerprijs, een winterprijs en een prijs voor het voorjaar en het najaar. Als het meivakantie of herfstvakantie is, verhoog ik de prijs niet. Zo blijft het te doen voor iedereen en bij een goede bezetting kán het ook gewoon. We hoeven niet het onderste uit de kan te hebben. Ik sta niet boven de mensen in een mooi pak, maar ertussenin. Daar voel ik me goed bij”, bekent Jaap. Voor het komende winterseizoen, buiten de schoolvakanties, heeft hij een nieuwe aanbieding: ‘vier halen drie betalen’. “Als je voor vier weken boekt, krijg je van mij dus de vierde week cadeau.”

Verdere vernieuwing

De speeltuin is splinternieuw. Ook in de afgelopen winter is er weer wat vernieuwd, namelijk De Boot; een als door een scheepshuid omgeven reeks toestellen, geïnspireerd door de nabijheid van de zee. Na ruim 25 jaar mocht daar ook wel weer eens wat aan gebeuren. Vorig voorjaar was er de onthulling van het pronkstuk van de speeltuin, een speciaal voor Chaletpark Bregkoog ontworpen attractie. Het is een stelsel van kubussen met trappen, klimnetten, schommels en suisbuizen. Leverancier Yalp gaf er een speciale naam aan: ‘Magie op Texel’. Daarmee denk je dan dat het wel af is, maar Jaap heeft nog weer een idee voor verdere uitbreiding. Er kan nog wel een torentje bij, denkt hij. “Je moet nu eenmaal bezig blijven.”

Het nieuwe item in ‘Plezier en passie’ op RTL4, waarin Bregkoog en Texel een rol spelen, kan worden bekeken op zaterdag 18 maart om 17.00 uur, zondag 19 maart om 15.00 uur, zaterdag 1 april om 15.00 uur, zondag 2 april om 17.00 uur, zaterdag 8 april om 15.00 uur, zondag 9 april om 17.00 uur en op de zaterdagen 29 april, 13 mei en 20 mei om 15.00 uur. Midden in de zomer zullen nog weer nieuwe opnamen worden gemaakt voor een volgende reeks.

Chaletpark Bregkoog

Bosrandweg 197, De Koog

T: (0222) 317430

E: info@chaletbregkoog.nl

I: www.chaletbregkoog.nl

Tekst en foto: Henk Cornelissen