De buizen liggen klaar bij Paal 17
De buizen liggen klaar bij Paal 17 Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Rijkswaterstaat gaat verder met kustonderhoud

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft het onderhoudswerk aan de kust van Texel hervat. Tot en met begin mei wordt er zand aangebracht op het strand nabij De Koog. Door dit extra zand blijft Texel beschermd tegen de zee.

Tussen september en december is onderhoud uitgevoerd aan het strand aan de noordzijde van het eiland, tussen de strandpalen 25 en 30. Ook is er destijds al een klein deel van het strand bij Texel-Midden gedaan. De komende acht weken brengen baggerschepen 1,2 miljoen kubieke meter zand aan tussen de strandpalen 14 en 19.

Slijtage

De kust op Texel slijt snel onder invloed van wind, golven en stroming. In 2020 en 2021 werd ook zand aangebracht, maar toen vlak voor de kust. Dat heet ‘vooroeversuppletie’; in dit geval gaat het om strandsuppletie. Het zand komt van de Noordzeebodem, 10 tot 12 kilometer uit de kust. Speciale baggerschepen, ‘sleephopperzuigers’, zuigen dit op waarna het zand naar de kust wordt gebracht en door een buis op het strand wordt gespoten. Hier wordt het zand met bulldozers en shovels verder uitgespreid.

Verboden gebied

Het deel van het strand waaraan wordt gewerkt wordt vanwege de veiligheid afgezet en tot verboden gebied verklaard. Bezoekers van het strand kunnen het werkterrein passeren langs de kant van de duinen. Het is belangrijk afstand te houden van de leiding waardoor het zand wordt aangevoerd. Honden moeten aangelijnd blijven. Watersporters moeten een veilige afstand van minimaal 300 meter tot het baggerschip houden.