Het kijkscherm De Nol in Waalenburg
Het kijkscherm De Nol in Waalenburg Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten werkt aan toegankelijkheid

Natuur

Natuurmonumenten maakt de natuur graag voor iedereen toegankelijk. Het vogelkijkscherm bij het natuurgebied Nieuw Buitenheim was al enige tijd bereikbaar over een verhard pad vanaf de IJsdijk, maar nu is ook het pad naar de vogelkijkhut, dieper in het gebied, verhard. Daardoor is de hut, waar je uitkijkt over Dijkmanshuizen en de Leemput, voor iedereen bereikbaar geworden.

Over een paar weken zijn hier weer volop broedende visdiefjes en kluten te zien. Iets waar iedereen van moet kunnen genieten, vinden ze bij Natuurmonumenten. “Het was een lang gekoesterde wens binnen het team: het verbeteren van de toegankelijkheid van onze gebieden voor mensen die minder goed ter been zijn of bijvoorbeeld met een kinderwagen, rollator of rolstoel op pad zijn. Daar waar het haalbaar is en als we er de financiële middelen voor hebben, doen we daarvoor ons uiterste best”, vertelt boswachter Eckard Boot.

Hertenkamp

Zo worden steeds meer plekken toegankelijk gemaakt door Natuurmonumenten. In De Hertenkamp in het natuurgebied Waalenburg staat een nieuw kijkscherm, genaamd De Nol. Van achter dit scherm wordt uitzicht geboden over de oude duintjes en het ligt aan de wandelroute die vanuit Natuurcentrum De Marel begint.

Toegankelijk voor iedereen

“Uiteraard is dit nieuwe scherm ook toegankelijk voor iedereen”, aldus de boswachter. “Mensen vergeten vaak dat, als één gezinslid er niet toe in staat is een hindernis te nemen op een route, de rest van het gezelschap ook de toegang ontzegd wordt. Zeg nou zelf, als je altijd van de natuur gehouden hebt, maar je wordt door omstandigheden slechter ter been, dan heb je nog steeds de behoefte om eropuit te gaan en de natuur te bewonderen. Daar spannen we ons voor in bij Natuurmonumenten.”