Sponsor Marc Plomp overhandigt de hoofdprijs aan Elly Rutten
Sponsor Marc Plomp overhandigt de hoofdprijs aan Elly Rutten Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

IJsvogel in Haventje van Sil goed voor een verrekijker

Algemeen

“Eindelijk heb ik hem!” sprak Elly Rutten op 14 december verheugd, toen ze een ijsvogel had vastgelegd in het Haventje van Sil bij De Cocksdorp. Ze had al jaren de wens dit kleurrijke vogeltje vast te leggen. Het werd de winnende foto van de herfst in onze wedstrijd ‘Wat een plaatje!’ en dat betekende dat ze een Bynolyt-verrekijker in ontvangst mocht nemen. Vier keer per jaar stelt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel er een beschikbaar, voor de mooiste foto van het seizoen.

Door agendaproblemen duurde het even voordat we de herfstprijs konden uitreiken, maar vorige week kon het dan eindelijk gebeuren. Elly was buitengewoon verrast. Ze is een enthousiast fotograaf en natuurliefhebber. “Ik zwerf heel het eiland over met mijn camera”, vertelt ze. “Op 14 december kwam ik bij het Haventje van Sil, toen ik iets blauws zag vliegen. Ik kreeg hem er niet goed op en ben eerst naar de vuurtoren gegaan om daar wat rond te wandelen. Toen ik terugkwam bij het haventje, zat hij er opnieuw en kon ik hem mooi vastleggen. Dat was een wens van jaren. Ik ben opgegroeid in polder De Eendracht en zat daar midden tussen de vogeltjes. Op mijn achtste kocht ik al mijn eerste fototoestel, waarvoor ik bollen had gepeld. Mijn man is ook fotogek en we trekken er samen veel op uit. Ik krijg veel positieve reacties op mijn foto’s. ‘Daar moet je wat mee doen’, zeggen ze dan.”

Vogel spreekt tot verbeelding

In deze wedstrijd wordt wekelijks door onze medewerkers een foto voorgedragen, waarna in het Vogelinformatiecentrum de winnaar wordt gekozen. “De ijsvogel spreekt velen tot de verbeelding”, zo verklaart Marc de keuze, “en hij komt op deze foto heel mooi uit tegen de vervagende achtergrond.” De gewonnen Bynolyt-verrekijker vertegenwoordigt een waarde van 430 euro. De kijker is van het type TX-42, welke aanduiding inderdaad slaat op Texel. Hij is door het Vogelinformatiecentrum in samenspraak met de fabrikant ontwikkeld en speciaal geschikt voor brildragenden. “Die waren er in dit prijssegment niet, alleen in de veel duurdere categorieën”, legt Marc uit.

De tweede prijs werd gewonnen door Edith van Aagten. Zij fotografeerde een aalscholver op een molentje in Waalenburg. Edith woont in Apeldoorn, maar is regelmatig op Texel en zal haar prijs - een excursie met het Vogelinformatiecentrum - binnenkort komen verzilveren. Volgende week eindigt de winterversie van ‘Wat een plaatje!’ en mogen de lenzen worden gericht op mooie Texelse voorjaarsverschijnselen en natuurbeelden. De beide winnende foto’s van de herfst vindt u bij dit bericht.

De winnende herfstfoto
Deze foto was goed voor de tweede prijs