Afbeelding
Foto:

Aanrijding met buitenlandse tegenpartij - Wat nu?

Op Texel rijden veel buitenlandse motorrijtuigen. Ze komen van ver of dichtbij, maar als u er een aanrijding mee heeft, is er geen verschil in wat u moet doen om uw schade te verhalen. Een groot aantal landen heeft met elkaar afgesproken hoe de schadebehandeling zal verlopen als met een voertuig een aanrijding wordt veroorzaakt in een ander land. Die landen bij elkaar noemen we het Groenekaartgebied. Om die afspraken te kunnen uitvoeren is in al die landen een zogenaamd Groenekaartbureau opgericht. In Nederland is dat het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars.

Hoe gaat de afwikkeling van een schade in Nederland met een buitenlands motorrijtuig in de praktijk? Als een benadeelde een casco- of rechtsbijstandverzekering heeft, dan schakelt hij die in. Die verzekeraars weten verder hoe te handelen en voor de benadeelde is er geen verschil met een aanrijding met een Nederlands voertuig. Heeft iemand zo’n verzekering niet, dan is het aan te bevelen contact op te nemen met de eigen verzekeringsadviseur.

Nederlands recht

De schade wordt in Nederland altijd op grond van Nederlands recht geregeld. Wie dat doet is afhankelijk van welke vertegenwoordiger de betrokken buitenlandse verzekeraar in Nederland benoemd heeft. Mocht een buitenlandse verzekeraar geen vertegenwoordiger benoemd hebben, dan neemt het Nederlands Bureau de schade in behandeling. Als de schade wordt gemeld bij de vertegenwoordiger in Nederland is de behandeling niet anders dan bij een schade met een Nederlands voertuig. Een verschil is wel dat de vertegenwoordiger een dekkingsbevestiging moet krijgen van de buitenlandse verzekeraar, omdat hij immers niet zelf over een polisadministratie beschikt. De afhandeling van de schade kan hierdoor lang op zich laten wachten. 

Verzekeraar onbekend

Als de verzekeraar onbekend is kan het Nederlands Bureau de verzekeraar achterhalen. Het is dan belangrijk zo veel mogelijk informatie aan te leveren, waaronder het kenteken, het merk (of als dat ontbreekt het soort voertuig, zoals auto of vrachtwagen), de schadedatum en de plaats en het land van aanrijding. Het aanrijdingsformulier is hiervoor een goed hulpmiddel. Het onderzoek bij het Nederlands Bureau neemt tijd in beslag. De termijn is afhankelijk van het land, en van de beschikbare gegevens.

Niet verzekerd

Dan bestaat nog de mogelijkheid dat het buitenlandse voertuig niet verzekerd is. Als het Nederlands Bureau de verzekeringsdekking heeft onderzocht en er is geen verzekeraar bekend geworden, behandelt het Nederlands Bureau de schade zelf.

Heeft u vragen hierover, dan kunt u ons bereiken op T: (0222) 312315 of E: info@abdewijn.nl.