Zes mille voor reanimatiepoppen OSG De Hogeberg

Voor de aanschaf van zestien reanimatiepoppen en twee AED-trainingsapparaten helpt het Texelfonds OSG De Hogeberg met een bedrag van € 6.042,74. Al sinds 2015 geeft de OSG reanimatieles aan de leerlingen van alle derde klassen. Dat gebeurt met behulp van de reanimatiepoppen die de school destijds met een gift van het Texelfonds kon aanschaffen.

Inmiddels zijn ruim duizend leerlingen op die manier getraind hoe te handelen in noodsituaties. De school is zelf erg enthousiast over de reanimatielessen, die erg populair zijn. Zelfs de minst gemotiveerde leerlingen vertellen achteraf vaak dat ze het de meest waardevolle lessen van het hele jaar vonden. Nu de poppen erg sleets beginnen te raken en moeten worden vervangen, maakt de OSG van de gelegenheid gebruik een verbeterde versie aan te schaffen. Met hulp van bluetooth kunnen de gebruikers allerlei gegevens zien, zoals diepte, snelheid en volume van de beademing. De docent kan meerdere poppen tegelijk monitoren en de leerling leert spelenderwijs de vaardigheid automatiseren. Ook het Texelfonds is enthousiast over de lessen en ondersteunt de OSG daarom met een bijdrage.

Brugleuning

Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp mag € 2.329 tegemoet zien voor het verlengen van de leuning van de trap over de dijk naar het haventje van Sil, waar een nieuwe steiger is gebouwd. De leuning houdt halverwege de wadkant op en dat is volgens de stichting gevaarlijk, zeker voor oudere mensen die er een kijkje willen nemen. Het hoogheemraadschap betaalt er niet aan mee, maar geeft wel toestemming voor nieuwe leuningen.

Stichting Helium

Ten slotte betuigt het Texelfonds sympathie aan Stichting Helium. Deze is opgericht door een grote groep jongeren met hulp van enkele ouders. Ze had ambitieuze plannen om uiteenlopende activiteiten in het gebouw van de voormalige Thijsseschool te organiseren. Geen geschikte locatie, vond de gemeente, al was het maar omdat het pand binnenkort wordt gesloopt. Maar het Texelfonds is wel aangenaam verrast door het enthousiasme van de jongeren en heeft een bedrag van € 5.000 voor hen gereserveerd, uit te keren zodra ze een goed doordacht en uitvoerbaar plan indienen.