Grutto in Waalenburg
Grutto in Waalenburg Foto: Marc Plomp

Vogels kijken in maart

Het voorjaar komt er nu wel erg snel aan. Ondanks de lage temperatuur en winterse buien, zijn alweer de nodige vogels terug uit het warme zuiden. Ook zien we veel vogels baltsen en in de ochtend zingen er ook steeds meer. De kokmeeuwen krijgen hun donkere, chocoladebruine kop terug. Altijd een teken dat ze binnenkort weer in de kolonies verschijnen. Op Texel broeden ze vooral langs de Vogelboulevard, in gebieden als Wagejot, Ottersaat en Utopia.

In weidegebieden als Waalenburg zijn de eerste grutto’s al gezien. Ze komen net terug uit Afrika. Na een tussenstop in Portugal vliegen ze in één keer naar Nederland. Hier op Texel broeden gelukkig nog grutto’s. Voor wie ze wil zien zijn Dorpzicht, Waalenburg, de omgeving van Den Hoorn en Dijkmanshuizen de beste gebieden.

Lepelaars en zilverreigers

De eerste lepelaars zijn ook gesignaleerd. Op Texel vinden we een aantal grote kolonies. De grootste is achter de Geulplas nabij de Mokbaai. Daar broeden 500 paren; Dit is de grootste kolonie van Noordwest-Europa. Andere zijn te vinden op De Schorren (circa 150 paar), De Muy en De Slufter. Inmiddels broeden ook grote en kleine zilverreigers tussen de lepelaars. De grote laat zich steeds vaker op Texel zien. Hij is net zo groot als de blauwe reiger en je kunt hem overal aantreffen. De kleine zilverreiger houdt meer van brak en zout water. Deze soort heeft al een paar keer gebroed op De Schorren en in De Muy. 

Kwikstaarten en blauwborsten

Ook de eerste witte kwikstaarten zijn terug uit het zuiden, Let goed op, want soms zie je nu heel donkere exemplaren. Dat kunnen vogels uit Engeland zijn, rouwkwikstaarten. Die zien we alleen op doortrek. Heel soms blijft er een hangen om samen met een gewone witte kwikstaart te paren en te broeden. Half maart arriveren ook de eerste blauwborsten in de natte duinen. Vooral de duinen bij de Horsmeertjes zijn in trek bij deze prachtige zangvogel. Hier broeden wel meer dan 50 paartjes. Maar ook in de Eierlandsche Duinen en in de duinen bij Paal 21 kun je de blauwborst goed zien en horen. 

Vogelapp

Vind je vogels kijken ook leuk, maar vind je het lastig al die soorten, waarvan vele op elkaar lijken, uit elkaar te houden? Speciaal daarvoor heeft het Vogelinformatiecentrum de app Vogels van Nederland en België uitgebracht. Deze 'vogelapp' is gratis te downloaden voor iedere mobiele telefoon. Op je telefoon krijg je dan 320 verschillende vogelsoorten te zien. Hierdoor kun je de vogels die je buiten in het veld tegen kunt komen, gemakkelijker herkennen. Je kunt de app uitbreiden met geluiden en 3D-beelden, waardoor je alle kanten van de vogel kunt bekijken. Deze uitbreiding is niet gratis.

Vogelgids

Een alternatief voor de Vogelapp is een goede vogelgids. Ook hiervan heeft het Vogelinformatiecentrum er zelf een uitgegeven: Vogels in Nederland. Deze kost € 27,99 en is in Natuurcentrum De Marel en in het Vogelinformatiecentrum te koop. De gids is ook te koop via Bol.com.

Wekelijks hebben we verschillende vogelexcursies onder leiding van een ervaren gids. Op deze manier leer je heel snel de verschillende vogels uit elkaar te houden. Kijk voor meer informatie op www.vogelexcursiestexel.nl.

Tekst en foto's: Marc Plomp

Steeds meer te zien: de grote zilverreiger
In de natte duinen kun je de blauwborst vinden
Rouwkwikstaart, op doorreis naar Engeland