Rondleiding bij De Jurk uit het Palmhoutwrak (Foto: Sanne Texel)
Rondleiding bij De Jurk uit het Palmhoutwrak (Foto: Sanne Texel) Foto: Sanne Texel

STM zoekt verhalenvertellers en andere vrijwilligers

Bij Stichting Texels Museum zijn tientallen vrijwilligers actief. Hun werkzaamheden kunnen variëren van het demonstreren van ambachten bij Museum Kaap Skil, het schoonhouden van het buitenterrein van Ecomare en het vertellen van verhalen tot het runnen van de Oudheidkamer. Dankzij deze vrijwilligers is er meer mogelijk en zij maken een bezoek aan een museum nóg leuker en interessanter dan het anders zou zijn.

Voor wie op zoek is naar een zinvolle vrijetijdsbesteding, gemakkelijk contact maakt en behoud van het erfgoed belangrijk vindt, is het misschien is iets vrijwilliger te worden bij een van de musea van STM. Bij zowel Museum Kaap Skil en Ecomare als de Oudheidkamer zou het fijn zijn als er nieuwe vrijwilligers bij komen.

Meerwaarde

Voor Kaap Skil wordt gezocht naar mensen die er achtergrondinformatie willen geven over de tentoonstellingen. Wie zelf wel eens in een museum komt en daar met een rondleiding meeloopt, weet hoeveel meerwaarde dat geeft aan het bezoek. In de kerstvakantie en in de voorjaarsvakantie werden voor het eerst korte rondleidingen door de nieuwe tentoonstellingen gegeven. Bezoekers waardeerden dat enorm. De vrijwilligers waren vooraf uitgebreid geïnformeerd door de museummedewerkers, zodat ze goed beslagen ten ijs kwamen. Zo konden ze de bezoekers niet alleen het grote verhaal achter de tentoonstellingen vertellen, maar ook wijzen op details.

Ontmoetingen

In Kaap Skil wil STM graag meer vrijwilligers, die de rondleidingen door de tentoonstellingen Wereldreis en Palmhoutwrak kunnen geven. Ook zijn mensen die een rol willen spelen in het openluchtmuseum zeer welkom. De ambachtslieden en verhalenvertellers die daar actief zijn, zorgen voor bijzondere belevingen en leuke ontmoetingen. Voor wie het hart meer ligt bij het natuurlijk erfgoed van Texel of voor wie het leuker lijkt het team van de Oudheidkamer-team te versterken, zijn er ook mogelijkheden. Vrijwilligerscoördinator Kelly Lexmond gaat graag met belangstellenden in gesprek over wat ze voor de musea kunnen betekenen. Zij is bereikbaar per T: (0222) 317741 of E: kellylexmond@texelsmuseum.nl.